Elvast tulnud rong pani raudtee-äärse metsa põlema umbes kilomeeter maad enne Uderna teivasjaama ning jätkas enam-vähem pidevat süütamist viie-kuue kilomeetri vältel.

Tulekahjust tõusnud paks suitsusammas paistis kilomeetrite taha. Metsa olid päästmas kõik ümbruskonna valdade ja linnade tuletõrjekomandod alates Tõrvandist ja lõpetades Valgaga.

Elanikud hirmul

«Raske öelda, mis rongiga lahti oli. Rong ja selle juhid on meil nüüdseks teada, uurimine käib,» ütles tulekustutust juhtinud Tartumaa päästeteenistuse direktori asetäitja Kalle Tammearu eile lõuna paiku sündmuskohal, vaadates, kuidas Rannu päästekomando tuletõrjemasin üle raudtee ukerdab. «Keeruliseks teeb kustutamise asjaolu, et põlengule ei pääse ligi, raudtee ümber on mets.»

Otse põlenguala keskmes raudtee ääres majapidav Vladimir Petrov kurtis, et rongide süüdatud tulekahjud on igasuvine probleem.

«Eelmisel suvel põles kaks-kolm korda. Et tuletõrje siia metsa sisse tulla niikuinii ei oska, peame kustutamisel iseendale lootma,» kõneles Petrov. «Varakevaditi põletame teadlikult maja ümbert kulu ära, et suvine tuli majani ei jõuaks, aga ikka ei saa kodu kunagi üksi jätta - keegi peab valvama, et rongid maja maha ei põletaks.»