"Turvahäll 4,5-kuuse lapsega seisis ostukäru peal," kirjeldas lugeja, kelle sõnul sõideti nõnda liftiga teisele korrusele ning liftist väljudes vajus ostukäru ratas lifti ja põranda vahelisse prakku. "Sinna vajus üks ratas ja turvahäll koos lapsega lendas ostukärust maha."

Väike tüdruk kukkus turvahällist välja ja peaga vastu betoonpõrandat. "Jumalat tänan, et elus on. Kuid tal on pealuumurd," sõnas lugeja. Tüdruk viidi Tallinna lastehaiglasse, kuid on nüüdseks lubatud kodusele ravile.

ASi EfTEN Capital kaubanduspindade ärijuht Toomas Õun kinnitas eile Delfile, et selline õnnetus möödunud nädalal Mustika kaubanduskeskuses tõepoolest juhtus.

"Keskuse juhtkond sai sellest teada täna (eile - toim.) hommikul. Oleme käivitanud juhtunu uurimise. Loodame, et täpsemad asjaolud selguvad lähiajal. Soovime õnnetuses vigastada saanud lapsele kiiret paranemist," teatas Õun.

Täna rääkis Õun Delfile, et kaubanduskeskusel on turvavideo, millelt on õnnetus näha. "Lapsevanem oli paigutanud Prisma ostukäru peale turvahälli, mis ei ole tegelikult selleks ette nähtud. Turvahällis oli laps, kes omakorda ei olnud sinna rihmadega kinnitatud, vaid oli lahtiselt."

"Liftist välja keerates libises turvahäll käru pealt maha ja sealt omakorda laps välja põrandale. Hälli suutis ema kinni püüda, aga last mitte. Kui laps oleks olnud hällis kinni, siis oleks õnnetus olemata olnud," nentis Õun.

Õun märkis, et kuigi kaubanduskeskuses on olemas ka eraldi turvahälliga ostukärud, siis võib siiski sageli näha, kuidas vanemad oma beebi turvahälliga ostukäru peale asetavad.

"Moraal on see, et tuleb jälgida lapse turvalisust ja eelkõige kasutada selleks ettenähtud ostukärusid, kas siis beebide või suurte laste puhul," lisas Õun.

Tallinna lastehaigla pressiesindaja Tiina Eier ütles Delfile, et ostukärust kukkumise õnnetusi juhtub, kuigi sellele ohule on meedias tähelepanu pööratud ja hoiatused on ka kaubanduskeskustes.

"Teine valupunkt on imikud, kes jäetakse kodus pesumasinale ning sealt alla kukuvad," lisas Eier.

Eier märkis, et kui väikelaps kukub suurelt kõrguselt kivipõrandale, siis saabki ta vigastusi ennekõike peapiirkonda.

Tallinna sotsiaal- ja terviseameti juhataja asetäitja Ene Tomberg rääkis mõne aasta eest konverentsil "Kuidas elad Eestimaa laps?", et kukkumisest võivad tekkida ka jääknähud. Võib ilmneda peavalu, käitumishäire või väsimine, mida ei osata seostada kukkudes saadud ajukahjustusega.

Tombergi sõnul näitab statistika, et laste peaaju vapustusi registreeritakse Eestis kaks korda rohkem kui mujal maailmas.

Hea lugeja! Kas oled kaubanduskeskustes seisnud silmitsi olukordadega, kus lapsed on kärudes ohtu sattunud või ohtu pandud? Kirjuta meile vihje@delfi.ee või Rahva Häälde!