Täna kell üheksa tulid korterisse Irja Tähismaa sõnul kaks politseinikku ja kaks andmekaitseinspektorit, kaasas kohtu order korteri läbiotsimiseks.

Tähismaade kutsutud advokaat oleks saanud kohale tulla alles kella kahest, nii kaua ametnikud aga läbiotsimisega ootama ei nõustunud.

„Nad otsisid läbi isegi magamistoa ja pesusahtlid,“ ütles Irja Tähismaa.

Tema sõnul võeti korterist kaasa kaks arvutit, fotoaparaadid, videokaamerad ja Inno Tähismaa telefon. „Minu telefoni ei võetud, võib-olla nad ei leidnud seda üles, aga võib-olla unustasid,“ arvas Irja.

Millal äraviidud tehnikat on lootust tagasi saada, seda läbiotsijad ei öelnud, kästi oodata telefonikõnet.

Tähismaa sõnul öeldi neile, et otsitakse blogiga seotud materjale, kuna blogiga seoses on nende peale andmekaitseinspektsioonile kaevatud.

„Läbiotsimine võib olla seotud Reformierakonnaga, sest kirjutame oma blogis peamiselt Reformierakonnast,“ arvas Irja Tähismaa. Teise ajendina läbiotsimiseks kahtlustab ta seda, et eile käisid Tähismaad Öise Vahtkonna protestimiitingul, mida neil oli kavas kajastada.

„Ma ei uskunud, et Eestis selline asi juhtuda saab, et toimub läbiotsimine, kui pole isegi kriminaalmenetlust,“ ütles Tähismaa, kelle hinnangul piirab selline läbiotsimine ajakirjandusvabadust.

Ida politseiprefektuuri pressiesindaja Mari Riina Rist kinnitas, et läbiotsimine toimus, kuid lisas, et tegu polnud politsei, vaid andmekaitseinspektsiooni läbiotsimisega, mille juures politsei vaid abiks. Seega politsei seda kommenteerida ei saa.

Andmekaitseinspektsiooni pressiesindaja polnud veel juhtumiga kursis, kuid lubas seda hiljem kommenteerida.

Uudis läbiotsimisest on jõudnud ka välismeediasse. Venemaa uudisteagentuur Interfax avaldas selle pealkirja all: Eestis toimus läbiotsimine Öise Vahtkonna pooldajate juures. Kuigi Irja Tähismaa kinnitas Delfile, et korter otsiti läbi täna hommikul, teatab Interfax, et läbiotsimine Inno ja Terje Tahesmaa (Инно и Терье Тяхесмаа) majas leidis aset juba reedel.