„Tegelikult on lugu nii, et ma sõidan öösel välja ja olen homme õhtul Tallinnas,” sõnas Saks, keda pärast füsioterapeuti ootavad ees raskeks reisiks valmistumine, Õhtulehele.

Saks astus ümbermaailmapurjetajate katamaraanile Nordea Prantsusmaal Brestis 21. oktoobril, haigestus seal ning viidi mõni päev hiljem Portugalis raskes seisundis haiglasse.

Porto haigla arstid diagnoosisid Saksal Guillain–Barré sündroomi.

„Tegemist on haruldase juhtumiga, kus organismi immuunsüsteem hakkab ründama närvirakke ja tagajärjeks on esialgu jäsemete, haiguse süvenedes aga ka üldine halvatus,” kirjutab Katrin Saks blogisissekandes. „Antud juhul oli see puhas kokkusattumus, et jäin haigeks just Nordea pardal Biskaial. (Muuseas see polnudki kõige halvem koht, sest minu eest hoolitseti hästi.)”

“Siin haiglas on selliseid patsiente olnud viimase viie aasta jooksul neli ja kõik nad olevat ilusasti paranenud, lohutavad tohtrid. Ega sellele tõvele väga spetsiifilist ravi polegi, ilmselt peab organism kuidagi iseendas selle võituse maha pidama ja rahu sõlmima. Tõsi, esimestel päevadel tilgutati minusse ikka liitrite viisi keemiat,” kirjeldas Saks, et paar päeva läks seisukord järjest hullemaks, aga nüüd tuleb jõudu järjest juurde.

“Täna tegin kolm esimest sammu — käed kramplikult medvenna kaelaümber,” rõõmustas Saks eilses blogisissekandes.