Katsepüükide tulemuste põhjal on vähikatku tõttu hävinud jõevähk lõikudes, kus ta teadaolevalt varem esines, teatas Delfile keskkonnaministeeriumi pressiesindaja. Põduste jõgi on lõiguti kuiv Kaarma jõega ühinemiskohast ülesvoolu, mis eeldatavasti takistab vähikatku ülesvoolu levimist.

Ka Põduste lisajõe Laugi peakraavi alumises katselõigus leiti surnud vähke. Uuringud näitasid, et vähikatk on hävitanud valdava osa Laugi peakraavi vähivarust ning levinud Laadjala külast vähemalt kaks kilomeetrit ülesvoolu. Erinevalt Põduste jõest, on Laugi peakraavi massilise suremise alas üksikud vähid veel elus. Eelmisel nädalal seadis Saaremaa keskkonnateenistus üles ka kolm tõkendit, vältimaks vähikatku edasi levimist looduslikul teel.

Jõevähi ekspertgrupi liikme Margo Hurda sõnul ei suuda vähk üle jõetõkendite edasi liikuda ning seega haigust edasi kanda. Praegusel hetkel võivad haigust edasi levitada metsloomad, kes puutuvad kokku nakatunud vähkidega. Endiselt on jõus keskkonnaministri poolt allkirjastatud määrus, mis keelab kogu Saaremaal vähipüügi kuni selle aasta lõpuni.

Vähikatk avastati Saaremaal esmakordselt tänavu aprillis, kui vähikasvandustes ja seejärel ka Põduste jões suri massiliselt vähkisid.

Vähikatk levib eeskätt desinfitseerimata püügivahendite kaudu. Seega on vähi- ja kalapüük üheks ohuteguriks vähkide haigestumisel. Keskkonnainspektsioon palub tingimata teavitada Saaremaal püügikeelu eirajaist infonumbril 1313.