Täpsemalt öeldes on selle aasta riigieelarvesse kirjutatud tulude poolele 65 miljonit eurot ehk üsna täpselt miljardi krooni ulatuses dividende Eesti Energiast. See on 49 eurot iga inimese kohta imikutest raukadeni. Tasub küll märkida, et ülekaaluka osa elektrist tarbivad Eestis ettevõtted, mitte eraisikud.

Eesti Energia dividendidest kavatseb riik sel aastal teenida poole rohkem raha kui näiteks elektriaktsiisist. Eesti Energia dividendidest piisab kõigi Eesti kutsekoolide ülalpidamiseks sel aastal ja raha jääb veel ülegi.

Eelmisel aastal maksis Eesti Energia riigile dividende 56 miljonit eurot. Dividendid maksti välja 2011. aasta teises kvartalis.

Neid dividende maksab Eesti Energia riigieelarvesse hoolimata oma suurest investeerimisvajadusest. Samas põhivõrgu omanik Elering eelmisel aastal dividende ei maksnud ning seoses Eleringi mahuka, ligi 500 miljoni eurose investeerimiseelarvega aastatel 2011 - 2014 riigieelarvesse ka sel aastal dividende maksma ei pea.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) lisas küll omapoolse täpsustuse, et Eesti Energia kasum tuleb suuresti välisturgudelt ja õli müügist ja sealt tulevad ka dividendid. Suletud turu elektrihinda ja võrguteenust (ehk siis tavatarbija hinda) kontrollib MKMi pressiesindaja Rasmus Ruuda sõnul konkurentsiamet ning seal on marginaalid üsna väiksed ja sisuliselt kogu raha on läinud viimastel aegadel investeeringuteks.

"Ehk siis pole päris korrektne väita, et Eesti Energia dividendidega maksustatakse nö tavalist tarbijat. Pigem on see ettevõtte hea töö mujal," teatas Ruuda.