Tooja sõnul tahtis väidetavalt kiisu omanik viia oma lemmiku sootuks metsa surema, sest kass oli eelnevalt haige ning tagatipuks omaniku hooletuse tõttu kukkunud kolmanda korruse rõdult alla.

Lähemal uurimisel aga selgus veelgi võikam tõsiasi. Nimelt oli kassi omanik, kes on varasemalt töötanud lasteaiakasvatajana, otsustanud selle aasta märtsikuus lasta hoopis naabril oma lemmik kastreerida.

Kasside turvakodule väitis omanik, et tal ei olnud piisavalt palju raha, et viia loom veterinaarkliinikusse kastreerimisele ja sellest tulenevalt otsustati naabri poole pöörduda, kes väidetavalt on varemgi sadistlikul viisil loomi kastreerinud.

Kassil oli lõigatud ära peenis ning õmmeldud kinni kusejuha, mille tagajärjel loom ei saanud enam oma hädasid teha. Tekkinud oli suur mädanik, kudede nekroos ja ulatuslik põletik, mis oli kestnud juba kuid. Lasteaia kasvatajast kassiomanik palus oma tuttaval mõned päevad tagasi viia kass metsa surema, kuid õnneks võttis tuttav siiski ühendust kasside turvakoduga ning kiisu toimetati koheselt loomakliinikusse parimate spetsialistide hoole alla.

Kuigi kohev karvaline kiisu tundus esmapilgul olevat adekvaatne, selgus kliinikus, et tema seisund on äärmiselt raske ja shansid ellujäämiseks minimaalsed. Kliinikus selgus, et kassil olid eemaldatud munandid ja peenis.

Kuzjale tehti väga raske ja mitmeid tunde kestnud operatsioon, mis veterinaari sõnul oli igati edukas. Kuigi hetkel on veel vara öelda, kas kiisu jääb elama või mitte, siis igatahes praegu võitleb Kuzja vapralt oma elu eest ning loomaarstid teevad endast kõik oleneva, et looma elu päästa.

Eesti Loomakaitse Seltsile on teada omaniku andmed ning ELS tegi avalduse politseile kriminaalmenetluse algatamiseks seoses looma suhtes toime pandud lubamatu teoga julmal viisil.