Raamat avab lugejatele Venemaa võimu telgitaguseid, paljastab jahmatavaid fakte Mihhail Hodorkovski vangistamisest ja Jukose afäärist, sõltumatute telejaamade NTV ja TV-6 sulgemisest, 1996. aasta valimistest ja teistest poliitilistest sündmustest Venemaal.

Tihti Putini-Medvedevi võimuteljega vastuolus olevad Kasjanov ja Kisseljov üritavad oma ühisraamatus leida vastust põlisele küsimusele: kas sündmused riigis võiks areneda ka teisi stsenaariume mööda?

Sellise raamatu ilmumine praegusel Putini poolt kontrollitaval ajal on analüütikute sõnul ime.

Kasjanov: Venemaal käib demokraatliku riigi imiteerimine

"Venemaal eksisteerib praegu selline mudel, mida ma nimetan "kapitalism sõprade jaoks"," ütles Kasjanov venekeelsele Delfile. "Käimas on demokraatliku riigi imiteerimine, kuid praktilisi märke demokraatlikust riigist praegu Venemaal leida pole."

Küsimusele, kui suur üldse liberaalse opositsiooni toetus praegusel Venemaal on, vastas Kasjanov, et tema hinnangul võib see ulatuda isegi 20 protsendini ning see on tema sõnul asjaolusid arvestades väga suur hulk inimesi. "Seda, millist demokraatiat Venemaa vajab, tulebki küsida Venemaa rahvalt," kommenteeris ta väidet, et võib-olla Venemaa ei vajagi läänelikku demokraatiamudelit.

Kasjanov tunnistas ka, et kuigi korruptsioon on Venemaal alati probleemiks olnud, ei tohi seda nähtust võtta kui paratamatust ning sellega tuleb võidelda.

Venemaal pole kohtuvõim praegu sõltumatu, leiab Kasjanov, kelle sõnul pole olukorra parandamisega tegelemiseks midagi väga erilist vajagi. "Alustada tuleks Venemaa enda konstitutsiooni järgmisest, mitte nimetada inimõiguslasi mingiteks välismaa spioonideks ja mitte panna inimesi vanglasse nende poliitiliste veendumuste pärast," loetles ta.

"Venemaa sõbrad on need, kes tahavad näha Venemaad demokraatliku riigina," vastas Kasjanov küsimusele, mida ta arvab paljude venekeelse Delfi kommentaatorite väitest, et Eesti kutsub külla kõiki, kes "ei armasta Venemaad". "Praegune Kremli võim ei tegutse Venemaa rahvuslikest huvidest lähtuvalt," lisas ta.

Kisseljov: Vene televisioonis töötavad ajakirjanike asemele ametnikud

Praegusel hetkel end vene päritolu Ukraina ajakirjanikuks kutsuv kunagine Venemaa teletäht Jevgeni Kisseljov ütles venekeelsele Delfile, et Venemaa teleajakirjanduses pole tänapäeval täiemahulist poliitilist diskussiooni - tegemist on propagandakanalitega, kus töötavad ajakirjanike asemel ametnikud. Tema hinnangul on olemas küll reservaate, kus on võimalik natuke vabamalt väljenduda, kuid neid saab pigem võrrelda näiteks nõukogudeaegse Literaturnaja Gazetaga, kus lasti võimude kontrollitud olukorras mõnikord liberaalsemaid arvamusi esitada.