Seda, kas osaliselt tasuta ühistransport oleks põhiseaduse vastane, õiguskantsler veel analüüsida ei saa. "Tegu on alles poliitilise ideega, Tallinna lubadusega. Õiguskantsler ei saa tegelda poliitiliste ideedega olukorras, kus ei ole mingit selgust, kuidas ja kellele tegelikult midagi kehtestatakse. Nägemata mingit regulatsiooni kas või eelnõu tasandil ei ole õiguskantsleril võimalik hinnanguid anda," ütleb kantsleri nõunik Jaana Padrik Õhtulehele.

Justiitsministeerium ei oska samuti öelda, kas osaliselt tasuta ühistransport riivab võrdse kohtlemise põhimõtteid. "Oma õigusi saab ka sellises vaidluses kaitsta kohtus," ütleb justiitsministeeriumi pressiesindaja Priit Talv.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas kinnitas Delfile saadetud kommentaaris, et tallinlastele kavandatav soodustus pole kindlasti põhiseaduse vastane.

"Ühistranspordiseadus võimaldab lisaks sätestatud soodustustele kehtestada avalikul liiniveol oma eelarvest sõidusoodustusi veel teatava kategooria sõitjatele, samuti suurendada sõidusoodustuste määra. Seega, võimaldab ÜTS kohalikel omavalitsustel kehtestada elukoha nõudega seotud ühistranspordi sõidusoodustusi. Samale seisukohale on jõudnud ka õiguskantsler, et kohalik omavalitsus või kehtestada elukoha nõudega seotud sõidusoodustusi eeldusel, et elukoha nõude kehtestamine lähtub avalikust huvist tagada, et sõidusoodustuste saajaiks oleksid isikud, kes on väljendanud teatavat püsivamat seost ja lõimumist hüvesid tagava kohaliku omavalitsusega," ütles Aas.