Eestit teatakse maailmas kui e-riiki, seda kuvandit on aidanud hoida nii endine peaminister Taavi Rõivas, endine president Toomas Hendrik Ilves kui ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi IT-asekantsler Taavi Kotka, kes alates veebruarist on aga samuti endine.

Eesti Päevaleht avaldas eelmisel nädalal muret, et Eesti kui e-riigi senise kuvandi hoidmiseks ja arendamiseks on vaja sel teemal tugevat eestkõnelejat ning see inimene võiks olla ministrite seas, kuid uus majandus- ja taristuminister Kadri Simson on seni silma paistnud peamiselt e-valimiste skeptiku ja kriitikuna, kuigi e-valimised on oluline osa e-riigist.

„Uutel ministritel läheb natuke aega teemadesse sisse elamiseks,” kommenteeris majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Mihkel Loide ja viitas seejuures ennekõike hoopis ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palole, sest IT-teema on just tema vastutusalas. Loide kinnitas, et lähiajal saab IT-teemadest kindlasti lähemalt rääkida, kuid praegu tuleb uuele valitsusele veidi aega anda.

„Innukat ja võimekat IT-asekantslerit veel otsime, aga kuna koalitsioonilepingus on ette nähtud järgmiseks kolmeks aastaks igal aastal kümme miljonit eurot IT-arendusteks, siis tööd kas või nende investeeringute suunamisel peaks jaguma,” lausus Loide. Nii reageeris ta ühtlasi murele, et uue valitsusliidu aluspõhimõtetes IT-teema kohta just kuigi palju kirjas pole.

Veel lohutas Loide, et seni Eesti kui e-riigi kuvandit hoidnud Rõivas, Ilves ega Kotka kao samuti kuhugi, ning avaldast veendumust, et nad jätkavad e-Eesti promomist maailmas. „Lisaks on meil ju ka Euroopa Komisjoni digivolinik Andrus Ansip, kes samuti sel teemal sõna võtab,” märkis Loide.

Eesti Päevalehe juhtkiri rõhutas aga, et hoo hoidmiseks on vaja, et ka Eesti riigi uued juhid seda teemat võõraslapsena ei kohtleks. Seda enam, et pole kindel ka see, kas uus president kuigi palju IT-teemasid fookusteemade hulka võtab. Kui ükski minister ei suuda või ei taha Eesti e-riigi ja IT rahvusvahelise eestkõneleja rolli võtta, tuleb Eesti kiitmise tööd hoogsamalt teha ettevõtjatel endil.