Iva rääkis täna Raadio 2 saates "Hommik!", et mis puudutab töövõimereformi, siis võibolla on siin natuke müüte rohkem.

"Kui on mingi lugu, mis ei ole hästi välja sattunud, et see hakkab vahel oma elu elama. Ehk et kui on sellised juhtumid, kus on hinnang ja olukord lõplik, siis on võimalik anda neid perioode pikemaid ja ei pea käima iga viie aasta tagant üle hindamas," kommenteeris Iva saatejuhi viidet sellele, et kas puudega inimesed peavad nüüd hakkama pidevalt tõestama, et neil ikka puue on endiselt olemas.

"Küll aga on siin toodud ka näiteid, et kui inimesel käsi või jalg puudub, aga on olemas proteesid ja võimalik teha muud tööd," lisas Iva. "Praegu on küll see eesmärk, et asi ei oleks nii bürokraatlik ja need käiks lihtsamalt."

Kuna mäletatavasti astus 2009. aastal reformierakondlane Maret Maripuu sotsiaalministri kohalt tagasi seoses pensionide kojukande ja sotsiaaltoetuste väljamaksmisega tekkinud probleemide tõttu, milles oli suur roll ka erinevatel andmebaasidel, siis päris saatejuht vastselt sotsiaalkaitseministrilt, et kas praegu on süsteemid töövõimetusreformi tarvis korras või tuleb sisuliselt olukord, kus antakse käsk tegutseda, aga süsteemid pole veel päris paigas.

"Selles prognoosis on suur tera tõtt. See infosüsteem ja rakendus, mida praeguseks hetkeks on juba paar aastat ette valmistatud, ei ole sugugi selles järgus, et ta oleks kohe valmis ja kõik oleks nii, nagu vaja. Praegu on aga teistmoodi (võrreldes Maripuu juhtumiga - toim.) see, et seda, et asjad pole päris nii, nagu vaja, on märgatud hetkel, mil annab veel midagi muuta ja parandada.

"Arendaja, kes oleks pidanud tegema aastavahetuseks valmis kogu süsteemi Skais2, mis peaks inimesele olema mugav ja ka iseteenindust pakkuv võimalus, see ei saa sellisel kujul valmis nagu vaja. Kuna aga õiged inimesed seda õigel ajal märkasid, siis on tehtud seal arendajaga koostöös nõnda palju ära, et tagada see, et inimene saaks 3. jaanuaril kõik tehtud. Küll aga kasutatakse osaliselt vanu süsteeme ja tagatakse ka inimestega vajalikud lüngad, et ehk kui elektrooniline süsteem nii hästi ei tööta, siis on varutud lisajõudu, kes on valmis kõike käsitsi tegema," rääkis Iva.

"Nii et üks osa rakendusi, mis puudutab töövõimereformi ja elatisabi, peaks jaanuarist minema üsna kenasti tööle ka uusi süsteeme kasutades ja jaanuari keskel saab siis öelda, et mis saab nendest rakendustest, mis puudutavad pensionide maksmist," lisas minsiter.

Kas 1. jaanuaril tuleb siis kaos, seda eriti ametnike seas? Iva vastas sellele, et kaost ei tule, sest praegu on ta rääkinud iga taseme töötajatega ja nende plaanid ja kinnitused ning ettevalmistus on andnud talle kindluse, et erinevad plaanid on erinevateks olukordadeks olemas.

Skais2 on sotsiaalkaitse avalike teenuste kaasajastamise projekt, mille eesmärgiks on sotsiaalkindlustusameti riiklike pensionide, toetuste, hüvitiste ning erinevate teenuste (rehabilitatsiooni, erihoolekande, ohvriabi) pakkumise tööprotsesside optimeerimine, neid toetava uue infosüsteemi ehitamine ning uute avalike teenuste vahendite ja kanalite loomine.