Tänases Eesti Päevalehes veeretasid erinevad asutused vastutust reklaami eest ühelt asutuselt teisele. Kaitseministeerium ja kaitsevägi suunasid küsimused valitsuse pressibüroole, sealt aga omakorda edasi Reformierakonda.

Kes siis pöördus kaitseministeeriumi või kaitseväe poole reklaami tegemise sooviga, kas peaministri büroo või Reformierakond? Vastus sellele küsimusele on endiselt lahtine, sest kaitseministeerium lihtsalt ei vastanud täna seda uurinud Delfi päringutele ega selgitanud, mis võiks olla kommenteerimisest keeldumise põhjus.

Juba eile hakkas Eesti Päevaleht reklaamklipi filmimise asjaolusid uurima kaitseministeeriumi pressiesindajalt Artur Jugastelt, kelle sõnul kommenteerib Ämaril filmitud reklaami peaministri büroo.

Seejärel uuris Eesti Päevaleht Ämaril filmimist kaitseväe peastaabist, kust suunati ajakirjanik uuesti peaministri büroosse. Sealt ei kommenteerinud Reformierakonna valimisreklaami mitte keegi, ajakirjanik suunati edasi Reformierakonda.

Täna uurisid ajakirjanikud reklaamklipi Ämaril filmimise asjaolusid nii kaitseministeeriumist kui minister Sven Mikserilt endalt. Kella 17.50-ks polnud kaitseministeeriumist endiselt mingit kommentaari.

Küll aga kommenteeris partei valimisreklaami valmimiskäiku Reformierakonna kampaaniajuht Annika Arras. "Uurisime, kellega peaks Ämari lennubaasis suhtlema, et küsida luba seal filmimiseks. Saime kontakti, peale mida ühendus õhubaasiga meie produktsioonifirma ning käis ka samal päeval Ämaris kohapeal. Seal ja varem ka telefonis selgitati täpselt, et mida, keda ja kus filmime ning millise klipiga tegemist on," ütles Arras Delfile.

Tema sõnul ei jäänud ühelegi osapoolele arusaamatuks, et tegemist on millegi muu kui Reformierakonna valimisreklaamiga, milles osaleb peaminister. "Lennubaasi inimesi huvitas eelkõige, et kus täpselt filmida soovime ning mis kaamerasse jääb. Kokkuvõtteks lubati meil pühapäeval filmima minna. Klippi filmisime pühapäeval, 9. novembril, luba küsisime 5. novembril."

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna riigikogus, et "loomulikult oli Kaitseväele teada, et Reformierakond soovib Ämari lennuvälja kasutada ühel konkreetsel ajahetkel paari tunni jooksul valimisklipi reklaamimiseks. Kõik vajalikud nõusolekud selleks anti ja see nõusolek, mida on juba jõutud kritiseerida kui võimalik et ebaseaduslikku, oli loomulikult seaduslik nõusolek." Rõivase sõnul ta isiklikult kokkuleppe sõlmimises ei osalenud.