Ringkonnaprokurör Toomas Liiva andis ülevaate sellest, mida on nädala jooksul teada saadud. Hetkel on lõplikult valmis joobeekspertiisis, millest vastavalt toksikoloogi raportile tuvastati Randy verest 2,21-promilline joove. Kriminaalne joove algab 1,5 milligrammist ehk 1,5 promillist.

Randy kõrval istunud 23-aastase Steni joove oli 1,28 milligrammi alkoholi ühes grammis veres ehk 1,28 promilli.

Samuti uuriti ka narkoainete sisaldust veres, neid ühelgi isikul ei tuvastatud.

Teine põhiküsimus on, missugune oli võimalik sõidukiirus õnnetusse sattunud liiklusvahendil. Prokuröri sõnul ei saa seda tõenäoliselt kunagi 100 protsendi kindlusega teada.

Sõidukiirus oli üle 100 kilomeetri tunnis

Üle on kuulatud ka teise auto juht: teadupärast jagunes seltskond kaheks, kokku oli grillpeol kaheksa noort. Teises autos oli üks tütarlaps kolme noormehega. Seda autot juhtinud neiu sõnul sõitsid nemad algselt ees ning umbes üks kilomeeter enne õnnetuspaika möödus suurel kiirusel sõiduk, mis mõni hetk hiljem avariisse sattus. Hetkel, mil Randy neiu autost mööda sõitis, oli tunnistaja auto liikumiskiiruseks 100 kilomeetrit tunnis. Möödasõitnud auto käitus teel ebastabiilselt, laperdas, ja kadus suhteliselt kiirelt vaateväljast.

"Saame teha ainult ühe järelduse, et sõiduki kiirus oli ilmselgelt lubatust kiirem ja oluliselt rohkem kui 100 kilomeetrit tunnis," öeldakse Lõuna ringkonnaprokuratuurist.

Õnnetuse hetkel sõitis Randy Audile vastu üks teine auto. Ekspertiis on tuvastanud, et õnnetuse hetkel liikus tõepoolest vastu üks heledat värvi sõiduk. Mingit seost selle sõiduki ja õnnetusega hetkel kinnitada ei saa.

Kaks tunnistajat, marjulised, kes viibisid umbes 30 meetri kaugusel õnnetuspaigast, nägid õnnetusse sattunud autot mõni hetk hiljem, kui vastutulnud autot. Seejärel jõudsid õnnetuspaigale grillipeol olnud teine autotäis inimesi.

Pidurdusjäljed polnud õnnetuse põhjusega seotud

Õnnetuspaigal nähtud teised pidurdusjäljed on hiljem tekkinud, kui õnnetusse sattunud auto omad. Ekspertiisi käigus selgitati välja, et hiljem tekkinud jäljed on avariisse sattunud sõidukiga ühes sõidusuunas, kuid rattad on blokeeruma hakanud erinevatel aegadel. Üsna tõenäoline on, et tegemist on selle sõiduauto pidurdusjälgedega, mis järgnes avariisse sattunud autole. Tunnistajaks olnud neiu sõnul märkas ta õnnetusse sattunud autot vähem kui 100 meetri kauguselt. Kõigepealt nägi ta pidurdusjälgi ja seejärel märkas, et auto on kraavis. Oma auto sai ta pidama paralleelselt juba põlema süttinud autoga.

"Saab teha ainult ühe järelduse: mingit seost topelt pidurdusjälgedel avariiga ei ole," kinnitas prokurör.

Kokkuvõtteks ütles prokurör, et hukkunud on neli inimest, ühiskonnas on laialt käivitunud diskussioon alkoholismist ja alkoholijoobes juhtide osakaalust meie liikluskultuuris. "Loodan isiklikult ja siiralt, et meil kõigil - lapsevanematel, kogukonna liikmetel, pedagoogidel ja ka otsustavatel ametnikel - on põhjust vaadata peeglisse ja küsida endalt, et kas oleme ikka kõik teinud selleks, et tulevikus selliseid traagilisi sündmusi vältida?"

Mootorsõiduki juht, kes on alkoholijoobes ja põhjustab liiklusõnnetuse, mille käigus saab inimene raskelt vigastada või surma, on ette nähtud kuni 5 aasta pikkune karistus. Kui hukkub rohkem inimesi, on karistusmäär juba 12 aastat. Iseküsimus on, kuidas ohjata neid potentsiaalseid roolimõrtsukaid. "Täna on prokuratuuris diskussioon, kas tänane karistusmäär on olnud piisav. Eks seda näitab lähitulevik, kas seda peab karmistama."

Grillipeol toimunu väljaselgitamisega pole kriminaalmenetluse käigus veel jõutud tegeleda. "Menetluse käigus selgitame vajadusel need nüansid välja, miks need tüdrukud autosse üldse istusid," kinnitati prokuratuurist.

Prokurör kinnitas, et kolmel kaassõitjal oli turvavöö kinnitatud, Randyl aga polnud. Niivõrd suurel kiirusel, külg ees, vastu puud kihutades ei olnud abi ka kinnitatud turvavööst.

"Täna, vähem kui nädal peale juhtunud, me kõiki nüansse veel ei tea. Samas, kui vaadata tema (Randy - toim.) ajalugu, siis oma valikuid tegi see mees juba ammu ise," sõnas prokurör Toomas Liiva, ja lisas, et tema isiklik seisukoht selles küsimuses on, et karistusega asja paremaks ei tee. "Teisest küljest on ka prokuratuuris endas diskussioon, kas nende potentsiaalsete liiklusmõrvarite karistused, mida ja keda politseinikud iganädalaselt kümnete kaupa liiklusest kõrvaldavad, on olnud piisavalt suured."

Teisipäeva õhtul grillipeole järgnenud autosõit lõppes Tartumaal Rannu vallas 23-aastase Randy ja Steni ning 15-aastase Elisa-Angelika ja Getteri jaoks traagiliselt. Purjus juhti Randyt ei suutnud autoroolist eemal hoida ei juhtimisõiguse puudumine ega ka peidetud autovõtmed. Nii kihutati Rannu poole. Sõit lõppes Rannu vallas Vehendi külas Vallapalu-Rannaküla tee 2,5 kilomeetril, kus suurel kiirusel sõideti teelt välja vastu puud. Kõik neli autos olnud noort hukkusid.