See seab üles kahtluse n-ö erikohtlemises, sest tavaliselt on maksuameti revisjonid maksunõustajate sõnul põhjalikud ja karmid, kirjutas Pealinn.

Tänavu juunis mõistis maakohus keskkonnaminister Keit Pentuse abikaasalt Rain Rosimannuselt ja teda Autorollo-nimelises pankrotistunud ettevõttes advokaadina esindanud Siim Roodelt Autorollo võlausaldajate kasuks välja ümmarguselt 256 000 eurot. Seni on riiklikud struktuurid aga sulgenud silmad küsimuse ees, kui palju kaotas riik seoses Autorollos viljeletud skeemidega maksutulu. Vastamata on ka küsimus, et juhul, kui maksuseadusi rikuti, kes selle eest peaksid kriminaalkorras vastutama?

Näiteks rahvusvaheliselt tunnustatud maksunõustaja Ivo Raudjärv ütles: «Asjaolud tuleb tuvastada ja revisjon lõpule viia ka siis, kui firmast võimalike maksunõuete katmiseks esmapilgul midagi võtta ei ole. Võib selguda, et on võimalik rakendada kolmanda isiku vastutust, et toime on pandud pankrotikuritegu jne.» Raudjärve sõnul on maksuameti uurijate lauad on tööd täis. «Aga just sellepärast ongi tööd täis, et maksuasjade karistuspoliitikal pole preventiivset mõju. Käegalöömine ilmsetele maksukuritegudele kultiveerib aga karistamatust. Skeemide osalised pääsevad sageli väikese või olematu karistusega.»

Maksuamet on hoidunud juhtunut kommenteerimast. «Konkreetsete juhtumite kommenteerimisega on meil seis endine – maksusaladuse kaitse tõttu ei saa me isegi seda avalikustada, kas me mõnes äriühingus menetlust läbi viisime või kas mõni menetlus veel pooleli on, tulemustest rääkimata,» ütles maksuameti avalike suhete juht Rainer Laurits Pealinnale.