Selle aasta 15. mail kuulutati välja Eesti Toiduainetööstuse Liidu ja Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi koostöös iga-aastaselt läbiviidava toiduainete konkursi võitjad. — “Parim Toiduaine 2006” märgi võitja on õlu Saku Kuld ning “Parim Toit Tervisele 2006” on Aura Õuna-Astelpajunektar, nendivad avalusele alla kirjutanud Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja, konkursi korraldaja Sirje Potisepp ja Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete instituudi direktor,hindamiskomisjoni esimees Raivo Vokk

Õllele parima toiduaine nimetuse andmine tekitas möödunud nädalal meedias negatiivse alatooniga vastukaja nii seetõttu, et tegemist on joogiga kui ka seetõttu, et tegemist on just alkohoolse joogiga, on avalduses kirjas.

Alkohoolsed joogid oli üks üheksast kategooriast, milles tooted konkureerivad. “Parim Toiduaine” kaheteistkümne aastase ajaloo jooksul ei ole veel keegi protesteerinud selle kategooria olemasolu vastu toiduainete konkursil — kuni selle kategooria võitja tunnistati ka üldvõitjaks.

Kas võltsida siiani läbipaistva ja ausa konkursi tulemusi, kui selgus ilmselt palju vastukajasid tekitav võidutoode, ei olnud võimalus, mida oleksime kaalunud, nendivad Potisepp ja Vokk.

“Teatavasti on õlle ajalugu alguse saanud leivateost ja rahvakeeli nimetatakse õlut ka vedelaks leivaks, kuigi loomulikult ei luba alkoholisisaldus seda leivaga samasse kategooriasse paigutada,” kirjutavad nad.

“Parim Toiduaine” nimetus õllel ei tähenda, et seda peaksid hakkama tarbima alaealised, kellele see toode mõeldud ei ole või ülemäärastes kogustes täiskasvanud, kellele see mõeldud on. Tarbimisotsused peab iga inimene langetama ise.

Õlletööstus on ja jääb võrdseks teiste toiduainetööstuste seas. Järgmise aasta parimate toiduainete konkursi osavõtutingimuste sätestamisel võtame ühiskonna muutuvaid suhtumisi kindlasti arvesse.

Toiduliit on tootekonkursi parima toiduaine leidmiseks korraldanud alates 1994. aastast. Konkursi peaeesmärk on suunata tarbija tähelepanu uutele toodetele ning innustada tootjaid tegelema tootearendusega.

“Parim Toiduaine” konkurss on objektiivne, oma ala professionaalide hinnangutel põhinev võistlus. Hindamiskomisjonidesse kuuluvad teadusasutuste, ministeeriumite, järelevalveasutuste, kaubanduse jm. esindajad. Komisjonide liikmed läbivad enne hindamist sensoorika-alase koolituse.