Vapperi esitatud volikogu otsuse eelnõu seletuskirja kohaselt ei ole paadimaks ennast õigustanud, kuna kavandatud 10 miljoni krooni kogumine osutus ebareaalseks ning järgmisel aastal on eelarvesse planeeritud sada korda vähem paadimaksu ehk 100 000 krooni. Samuti tõstatab Vapper küsimuse: kas nii väikse maksu kogumine tasub end ära ning kas paadimaksu tõttu ei hakka ettevõtted ja füüsilised isikud end n-ö Tallinnast välja kirjutama?

Andres Harjo märgib aga Tallinna linnavalitsuse seisukohavõtus, et paadimaksu laekumise kavandamisel ei olnud teada praktikas maksu rakendamisel tekkivad probleemid, mille põhjuseks olevat kohalike maksude seaduse puudused. „Tallinna linnavolikogu on edastanud taotluse vabariigi valitsusele seaduse muudatuse tegemiseks ning rahandusministeerium on valmistanud ette vajalikud muudatused,“ nendib ta.

„Paadimaks on omandimaks. Omandi maksustamine on rahvusvaheliselt tunnustatud ning selle seaduses ette nähtud kohaliku maksu kaotamiseks puuduvad veenvad argumendid. On ilmne, et maksude kehtestamiseta ei ole võimalik kohalikul omavalitsusel teha ka kulutusi paatide paremaks kasutamiseks Tallinnas,“ selgitab Harjo.

„Paadimaksu kehtestamine annab selge signaali sellest, et Tallinn soovib luua paremad võimalused paatide kasutamiseks ning paadimaksu tasumine on selle eelduseks. Paremad võimalused paatide kasutamiseks Tallinnas ei sunni kedagi Tallinnast lahkuma, vaid vastupidiselt kutsuvad inimesi oma paatidega Tallinnasse,“ leiab transpordiameti juhataja.