"Kas me näeme nüüd ka kapot tegutsemas? "Puhtsüdamliku" ülestunnistuse Pomerants ju tegi," küsib Delfi lugeja ning viitab mõjuvõimuga kauplemise määratlusele karistusseadustikus.

Mõjuvõimuga kauplemise määratlus on toodud karistusseadustikus ning selle kohaselt on tegemist olukorraga, mil isik saab mingi hüve ning lubab selle eest mõjutada mõnda ametiisikut hüve pakkujale soodsas suunas, kirjeldab justiitsministeeriumi kodulehekülg. Näiteks võib tuua volikogu liikme, kes saab ärimehelt raha, et ta (volikogu liige) mõjutaks detailplaneeringu kiiremat kooskõlastamist ning seejuures jäetaks tähelepanuta planeeringu keskkonnamõju.

Tasu saab see, kes mõjutab, mitte see, keda mõjutatakse. Isik, keda mõjutatakse, ei pruugi seejuures teada, et mõjutaja mingit hüve selle eest on saanud. Samas võib mõjuvõimuga kauplemist käsitleda ka laiemalt, kui seda on teinud karistusseadustik, kus mõjutatakse mõnda ametnikku otse, viidates oma ühiskondlikule positsioonile või muule.

Viimase aja kurikuulsaim mõjuvõimuga kauplemise kahtlustus on riigiprokuratuuri poolt esitatud keskerakondlastele Priit Toobalile ja Ester Tuiksoole.

Prokuratuuri kahtlustuse kohaselt mõjutasid Keskerakonna juhatuse ja Riigikogu liikmed Ester Tuiksoo ja Priit Toobal nii Tallinn Kultuuripealinn 2011 raames toimuvatele üritustele teenuseid tellivaid ametnikke kui ka plaanisid tulevikus mõjutada teiste projektide finantseerimisotsuste vastuvõtjaid.

Selleks kasutas Ester Tuiksoo ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu ning mõjutas näiteks Jüri Luige palvel Sihtasutuse Tallinn 2011 juhatuse liiget Jaanus Mutlit, et viimane organiseeriks Jüri Luigele võimaluse osutada heli- ja valgustehnika rentimise ja ilutulestiku korraldamise teenuseid Tallinn Kultuuripealinn 2011 raames korraldatavatel üritustel.

Vastutasuks oma ametikohast tuleneva mõjuvõimu ebaseadusliku ärakasutamise eest soovis Ester Tuiksoo kokkuleppel Priit Toobaliga, et Jüri Luik tasuks teatud protsendi osutatud ja osutatavate teenuste eest saadud tulust Priit Toobalile Eesti Keskerakonna toetuseks.