Kriminaalasjast kirjutas esimesena Savisaar ise tänases Kesknädalas. "Laekunud on informatsioon, mille kohaselt Eesti prokuratuuri korrespondentsis välisriigi ametivõimudega on mulle omistatud menetlusõiguslik staatus. Olen teada saanud, et minu isikut käsitletakse nendes dokumentides „kahtlustatavana“ ja isegi „süüdistatavana“," kirjutas Savisaar.

Kahe aasta eest selgus, et Savisaar on võtnud 2,7 miljonit krooni laenu pisiriik Liechtensteini advokaat Peter Kaiserilt. Eile selgus, et Savisaar on endiselt võlgu kahele eraisikule 207 399 eurot ehk 3,2 miljonit krooni. Eraisikute nimesid pole ametlikult sel aastal välja öeldud, aga Kaiseri nimi võlausaldajana on teada juba aastast 2010 ning Eesti Päevaleht kirjutas eelmisel aastal, et teise laenu andis talle Keskerakonna juhi kauaaegne sõber ja seltsiline Aleksander Kofkin.

Savisaar teatas 2010. aastal, et laenas Kaiserilt raha kaheksaks aastaks ja kaheksaprotsendilise intressiga. Äripäev arvutas tollal, et Savisaarel jäi tema palka ja lisatasusid arvestades peale laenumaksete maksmist elamiseks kätte 5000 krooni.

Liechtenstein on kõigest 35 000 elanikuga vürstiriik Šveitsi ja Austria vahel, kus üheks peamiseks sissetuleku allikaks on finantssektor. Liechtensteini riigikaitse ja välissuhete korraldamisega tegeleb Šveits ning just Šveitsi õiguskaitseorganitele esitas Põhja ringkonnaprokuratuur õigusabi palve.

"Edgar Savisaar peab oma artiklis silmas üht kaitsepolitseiameti menetluses olevat kriminaalasja, mille raames saatis prokuratuur Šveitsi õiguskaitseorganitele õigusabipalve. Lõplikku vastust sellele õigusabipalvele ei ole veel saabunud. Kriminaalasjas ei ole kellelegi kahtlustust esitatud," kommenteeris Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Arno Põder, kes rohkem midag ei täpsustanud.

Märkimist väärib, et kuna nii Šveitsi kui Liechtensteini jõukus toetub paljuski nende vägagi rahvusvahelisele finantssektorile, siis kurdavad paljude riikide õiguskaitseorganid, et šveitslastega on raske maksusid ja muid rahandusküsimusi puudutavatel teemadel koostööd teha, sest šveitslased pole koostööst huvitatud.

Kaitsepolitsei huvile just tema laenu vastu viitas ka Savisaar ise Kesknädalas. "Panin tähele, et prokuratuuri argumentide tase on kahjuks madalalaubaline. Nii väidab prokuratuur mulle antud laenude usaldusväärsuse diskrediteerimiseks, et ükski pank ei laenavat midagi minusugusele nõrga tervisega inimesele. Pean ka selle seisukoha vaidlustama, seda enam, et Eesti krediidiasutused on minu tervise suhtes teistsugusel arvamusel," lausus 62aastane Savisaar, kes sai 2003. aastal südamerabanduse.

Lõpetuseks tasub märkida, et Eesti mõistes pole Savisaar sugugi vaene mees, pigem vastupidi. Talle kuulub 14 hektari suurusel maatükil asuv Hundisilma talu Lääne-Virumaal, mida ei koorma üksi hüpoteek. Lisaks kuulub talle firma Fixor Holding, millele kuulub kunagi korraliku skandaali tekitanud suvila Keila-Joal ning üks saar Lämmijärvel.