28 NATO liikmesriigi esindajad kogunevad täna Türgi kutsel Brüsselisse erakorralisele kohtumisele, et arutada Türgi võitlust Islamiriigi ja Kurdistani tööpartei (PKK) võitlejate vastu.

"Olukord on keeruline. ISIL-i oht Türgile on reaalne, terrorismioht on üldiselt kasvanud. Selle näiteks on 20. juuli Suruci pommirünnak ning viimastel päevadel toimunud rünnakud Türgi ametivõimude vastu. Olukord on habras Türgi-Süüria piiril, kus hiljuti rünnati üht piiripunkti," ütles Kaljurand Delfile Eesti seisukohta selles küsimuses kommenteerides.

Ministri sõnul ollakse koos liitlastega Türgiga solidaarsed ja mõistetakse Türgi ees seisvaid väljakutseid. "Samas ei ole Türgi konkreetsete abivajadustega alliansi poole pöördunud," tõdes Kaljurand vastuseks küsimusele Eesti võimalikust sõjalisest või muust abist Türgile.

Seda, mis hakkab nüüd edasi saama, ei oleks ministri sõnutsi kohane täpsemalt prognoosima hakata, kuid Kaljuranna väitel ollakse veendunud, et Türgi suudab kujunenud olukorra lahendada konstruktiivsel viisil.

"Kurdi Pešmerga on end seni tõestanud kui jõud, mis on pühendunud võitlusele ISIL-i vastu Iraagis ja Süürias," vastas aga Kaljurand küsimusele, et kui murettekitav on tema hinnangul tõsiasi, et PKK-l on teadaolevalt sidemeid kurdi pešmerga-vägedega Iraagis, keda toetavad lääneriigid, nende hulgas ka Eesti.

Türgi kutsus Põhja-Atlandi nõukogu istungi kokku NATO alusleppe artikli 4 järgi, mis võimaldab alliansi liikmetel taotleda kohtumist, kui nende territoriaalne terviklikkus või julgeolek on ohus. Tegemist on alles viienda korraga NATO ajaloos, kui liikmesriik sellise kohtumise kokku kutsub.

20. juulil tapsid Islamiriigiga seotud võitlejad Süüria piiri lähedal kurdi enamusega Suruçi linnas pommiplahvatuses 32 inimest.

PKK võttis aga vastutuse rünnaku eest, milles hukkus neljapäeval kaks Türgi politseinikku. PKK teatel oli see kättemaks Suruçi plahvatuse ja Türgi väidetava koostöö eest Islamiriigiga.

Türgi operatsioonid Süürias on tekitanud pingeid ka Põhja-Süürias Islamiriigi vastu võitlevate kurdi omakaitsevägedega. Kurdi rahvakaitseüksused (YPG) teatasid esmaspäeval, et Türgi tankid tulistasid nende positsiooni Süüria linna Kobani lähedal.