“Karujärv on olnud alati puhas ja selge, aga nüüd on sinna tulnud pahad poisid sisse,” ütles Eesti maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi limnoloogiakeskuse professor Ingmar Ott Oma Saarele.

Sel suvel ja sügisel limnoloogiakeskuse võetud planktonvetikate proovide analüüsil selgus, et järves elutsevad sinivetikate liigid, mis on võimelised tootma mürke. “Ma ei taha kedagi ehmatada, et nüüd kohe hakkavad inimesed või loomad seal kõngema, aga see on märk, et järve puhtusega on toimunud põhimõtteline kvalitatiivne muudatus,” lausus Ott. “Sellised mikroskoopilised organismid on olemas igal pool, aga hoo saavad nad sisse teatud tingimustes,” lisas professor.

Ingmar Oti sõnul viitavad sinivetikad reostusele järves, mille põhjuseks on tõenäoliselt mingisugune valgala reostus, mõni lähedal asuv suvila või laut.

Vetikate hõredus Karujärves lubab arvata, et mürgi tootmiseks on neid esialgu liiga vähe. Samuti pole põhjust karta, et lähiaastatel Karujärvega midagi väga hullu toimub.

Et selgitada välja Karujärve ökosüsteemi võimalikud kahjustused, tuleks järves läbi viia elustiku kompleksanalüüs. Spetsiaalselt pole teadlased Karujärve uurinud 1990ndate aastate keskpaigust saadik.