„See, et venemaa üritab Krimmi ära vallutada Ukraina destabiliseerimiseks, see oli laias laastus ootuspärane, aga see, et täiendavaid vägesid peetakse vajalikuks kohale tuua, see on ootamatu,“ rääkis Tüür Delfile.

Tüüri sõnul ei saa praegu Ukrainas välistada täiemahulist konflikti, kuid küsimus jääb, et kelle vahel see toimuks.

„Kas Krimmi võimude Kiievis kehtestunud uue valitsuse vahel? Krimmi peaminister on öelnud, et ta ei tunnista Kiievi uut võimu. Teine võimalus, et need ilma tunnusmärkideta relvadega isikud asuvad võitlema Ukraina vägedega. Kolmas on see kõige hullem: kui ametlikult Venemaa mundris mehed lähevad Ukraina mundris meeste vastu,“ arutles ta.

„Iga sellise konflikti eel tahaks hirmsasti öelda, et seda ei saa juhtuda. Ka Gruusias sündmuste eel arvasime, et seda ei saa juhtuda.

Selle (Ukraina armee ja Vene üksuste konflikt – toim) tõenäosus on kõrgem kui null, kuid vähem kui sada,“ ütles Tüür.

Aga kas Ukraina saaks teha midagi, et venelased rahul oleksid ja tagasi tõmbuksid? „Tänane Kiiev ei saa teha midagi sellist, millega Moskva rahule jääks. Ei saa kuulutada, et miskit pole olnud ja Janukovõtš tulgu tagasi ja jätkame koostööd,“ rääkis Tüür.

„Üks asi, mida praegu end Kiievis võimuks nimetav seltskond teha saab, on end võimalikult kiirelt legitimeerida. Nad ei jälgi konstitutsiooni ja mängureegleid, see on asja juures kõige kurvem,“ leidis Tüür.

Ukraina peaks Tüüri hinnangul tooma sisse sõltumatud osapooled nagu näiteks EL-i või OSCE vaatlusmissioon ja viia võimalikult ruttu asi rahvusvaheliseks. „Ukraina peaks praeguses olukorras paluma väljaspoolset abi, mitte sõjalist ilmselt, vaid vaatlusmissiooni sarnast,“ lisas ta.

Lõuna-Osseetia või Abhaasia stsenaariumi Tüür Krimmi puhul ei usu, vaid pigem peab usutavamaks Transnistria mudelit.

„Lõuna-Osseetia eripära on see, tegemist on Venemaaga piirneva alaga, mille saab väga lihtsalt liita. Krimmi puhul see nii kerge pole, kuid loomulikult võib üle Kertši väina ehitada mingi sillalaadne asi ja kuulutada piirkond ühendatuks,“ jätkas ta.

Tüüri hinnangul ei ole Venemaal selleks ressurssi, et võtta Krimm üle nagu Abhaasia või Lõuna-Osseetia. „Venemaal on ressurssi pidamaks maha lühike võidukas sõda, kuid võtta kogu see ala oma eelarvele, selleks pole vahendeid,“ leidis ta.