Kui eeldada, et musta metalli tonn maksab umbes 4100 krooni ja ekskavaator kaalub umbes 100 tonni, siis on kohalike meeste äriideel tulus eesmärk täiesti olemas.

Vestluses Delfi reporteriga aga selgitasid ekskavaatoritõmbajad, et ainuüksi trossidele on nad juba kulutanud ligikaudu 80 000 krooni. Samuti on nad rentinud traktorid, palganud tuukrid ja sel moel mässanud juba kolm nädalat, et vana ekskavaator vee alt välja tuua.

Eile õhtul kell veerand seitse hakati tööga siis jälle peale. Kolme trossi otsa kinnitati kuus linttraktorit, mis maa vappudes esimesel katsel juba ühe trossi puruks rebisid. Pool tundi hiljem algab teine katse. Maa väriseb, traktorid mürisevad, publik, keda on kogunenud oma 50 inimest ja koosneb peredest, kes on võtnud kaasa väikelapsed, koerad ja märjukest, õhkab põnevusest…aga ei midagi, üks trossidest teeb äkki plinnnnn..ja traktorite ees seisev “dirigent” annab märku, et peatage masinad.

Mehed taaruvad kummikutes ülesküntud kaldapervel, kimuvad suitsu ja vangutavad pead. Täna kino ei saa, ütleb üks lähedal seisev tunkedes noormees. Tundub, et tuleb jälle hakata tuukreid tellima. Tuukri tunnihind aga on umbes 1500-2000 krooni.

Kohapeal viibinud sukelduja sõnul ei tea aga ekskavaatoritõmbajad, et suure tõenäosusega on vana kaevandusmasin nüüd karjääri põhjas oleva languse küljes kinni ja seda ei pruugi sealt üldse kätte saada. Vähemalt nii sukelduja loodab, sest siis oleks päris hea lähedal sukeldumas käia.

Täna hommikul käisid kohale kutsutud tuukrid uuesti karjääri põhjas. Selgus, et ekskavaator on kenasti kallaku peal — saaks tõmmata.

Kell kaks pandi masinale uuesti trossid külge ning asuti uuesti sikutama, kuid ka sel korral nihkunud veealune metallikolakas sealt kuhugi.

Kohalikud otsustasid, et ekskavaator tuleb maksku mis maksab karjäärist sealt välja ja selle tarbeks kavatsetakse rentida homme-ülehomme veel kaks traktorit.

Delfi reporterile selgus kohapeal veel üks asjaolu, mis ehk ka ekskavaatoritõmbajate innukust põhjendab. Nimelt olla pannud paar-kolm kohalikku meest “ekskavaatoriprojekti” tarbeks mängu ka oma perede säästud ja kui peaks õnnestuma ekskavaator pinnale tuua, siis on lootust jälle oma eelarvega nulli jõuda.

Samuti olevat karjääri põhjas veel pumbajaam, mingi angaar ja veel mingit sorti puurmasin, mis kõik kavatsetakse kätte saada.