"Paljud riigikogu liikmed, kes toetasid eelmisel aastal oma poolthäälega kooseluseaduse vastuvõtmist, ei soovi täna rakendussätete poolt hääletada, mis omakorda ongi tekkinud segaduse põhjuseks," sõnas üks algatajatest, riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Jaanus Karilaid.

Tema sõnul oleks tekkinud probleemi saanud lahendada nii, et rakendussätted oleksid heakskiidetud koos kooselusseadusega. "Seadusandja praaki ei tohiks aga maksumaksja kinni maksta. Tänaseks on selge, et tuleb minna tagasi algfaasi ja alustada ühiskondlikku debatti uuesti algusest."

"Kooselusseaduse vastuvõtmisega eelmisel aastal ühiskonna liitmise asemel hoopis lõhestati ühiskonda. Rakendussätete vastuvõtmine on takerdunud ning need, kes hääletasid seaduse vastuvõtmise poolt ei taha täna enam oma seadusandlikku tööd lõpuni viia. Selline määramatus võib tuua mitmeid kohtulahendeid ja kulusid maksumaksjale. Kooseluseaduse tühistamisega soovime lõpetada tekitatud segadus ja taastada endine ühiskonna enamust rahuldav olukord," seisab kooseluseaduse tühistamise eelnõu seletuskirjas.

Algatajate seas on veel Mart Helme, Erki Savisaar, Martin Helme, Märt Sults, Olga Ivanova, Dmitri Dimitrev, Uno Kaskpeit ja Raivo Põldaru.