Saadikud tõdevad kirjas alustuseks, et Eesti sisepoliitika on kahjuks oma olemuselt juba pikemat aega „sõda“ - sõjas ei jäeta kunagi omasid lahinguväljale. "Kõik meie Keskerakonna plussid ja miinused on meie ühine looming. Keegi meist, keskerakondlastest, ei oma võimalust põgeneda kaasvastutusest," leiavad saadikud.

"Keskerakond on paljudele pinnuks silmas. Kunagi pahandasid kinnisvaraärimehed, et miks Tallinn ehitab munitsipaalmaju ja segab nende kinnisvaraäri. Tasuta ühistranspordile kuulutati kadu, aga osutus tegelikult väga edukaks programmiks. Paljudele poliitilistele konkurentidele ei meeldi, et Keskerakond on vähendanud võimalusi rahvuslikuks vastasseisuks Eesti poliitikas. Üks odava populismi relv on käest võetud ning abitus valitseb tänases IRLis. Urmas Reinsalu unelm on olnud juba viimased 15 aastat, et Edgar Savisaar Eesti poliitiliselt kaardilt kaoks. Miks? Sest siis oleks tee vaba tugevale vene erakonnale, millele suudaks IRL ometi selgelt vastanduda. Praegu nad hääbuvad ja nad loodavad siiralt 29. novembri Keskerakonna Kongressile. Vaadates juba esimesi kohmakaid katsetusi tekitada kunstlikult uut liidrit Narvas võib mõista IRLi tegelikke motiive. Keskerakonnas toimiv integratsioonipoliitika häirib ja traumeerib neid," kirjutavad Sults ja Karilaid.

Teiseks lisavad saadikud, et 2012, aastal, kui lahkus Keskerakonnast "Seppiku seltskond", siis toodi põhjenduseks vajaduses võimule pääseda, et kaitsta keskerakondlikke programmilisi seisukohti, mis olid esitletud Keskerakonna valimislubadustes.

"Nii mõnedki jäid nende krokodillipisaraid uskuma. Seppiku seltskond lubas isegi uut erakonda…aga mis tegelikult juhtus? Mõni põgenes Reformierakonda, mõni sotsidesse. Uut erakonda ei tulnud ja nende nende maailmavaade on vahetatud peenrahaks. Kes aitab oma väikest äri, kes juhib mõnda komisjoni. See oli kogu saavutus nende poliitilises hämas ; Astmeline tulumaks, palgareform, ravijärjekordade ja narkosurmade vähendamine on unustatud. Õpetaja amet on defineerimata ja palgaga loksutamine ehk mõnitamine jätkub. Majandus on savijalgadel ning ekspordi ning arengufondi ja EASi koostöö on ikka veel habras. Seppiku seltskond valetas kõige räigemal moel, aga nad suutsid meie tegevust halvata vähemalt aastaks. 2013 aasta absoluutne võit Tallinnas oli neile sügav pettumus, nii nagu ka 27 mandaati kaks aastat hiljem Riigikogus. Seppiku seltskond on kaotanud poliitiliste konkurentide jaoks oma atraktiivsust ning uus segadus Keskerakonna sees annaks ka nendele uue hingamise," kirjutavad keskparteilased.

Kolmandaks tegid Sults ja Karilaid kolm ettepanekut Keskerakonna poliitika täpsustamiseks:

1. Keskerakond peaks algatama kooseluseaduse tühistamise või võtma vastu rakendussätted. Vastutuse eest põgenemine pole eetiline.

2. Koostööprotokoll Ühtse Venemaaga tuleb panna Keskerakonna Kongressil hääletusele ja otsustada selgelt, kas lõpetada lepinguline koostöö või jätkata.

3. Eesti välispoliitiline esindus peab olema suuteline lauale panema kompensiatsiooni nõude Vene-Eesti piirilepingu valguses.