"Urmas Reinsalu maalis äsja Eesti inimeste ja meie riigi tulevikust nii masendava pildi, et esimese hooga tekkis tahtmine talle kaasa tunda. Veel õige hiljuti ministriametit pidanud IRLi esimees on mõne kuuga kaevunud nii sügavalt opositsiooni, nagu ta ei tahaks sealt enam kunagi välja tulla. Kuidas muidu tõlgendada Reinsalu juttu Eesti ajalukku minevast mustast neljapäevast ja uue valitsuse hirmutegudest?" imestas Rüütli.

Tõde on tema sõnul vastupidine. Märtsi lõpus alustanud koalitsioon on juba astunud või astumas mitmeid põhimõttelisi samme kõigi Eesti perede ja eriti laste heaolu parandamiseks. "Oleme kokku leppinud väga ambitsioonikas tegevusprogrammis, mis on selgelt suunatud majanduskasvu elavdamisele ja tööhõive suurendamisele ning ka tööjõu maksukoormuse vähendamisele," vastas Rüütli.

Siinkohal tasub meenutada, et seitsme pika aasta jooksul, mil IRL valitsusvastutust kandis, ei tõusnud Rüütli sõnul universaalne lapsetoetus sendigi võrra. Lisaks kippusid IRL juhtivpoliitikud propageerima ideed, et riigieelarvest rahastatav koolitoit peab muutuma vajaduspõhiseks ehk tasuta lõunat on mõtet pakkuda vaid kitsikuses elavate perede lastele.

Tänane reaalsus on see, et riik hakkab alates 2015. aastast maksma pere esimesele ja teisele lapsele senise 19 euro asemel 45 euro suurust toetust. Samal ajal suurenevad ligi viis korda vajaduspõhised peretoetused ja tasuta koolitoit laieneb ka gümnaasiumiõpilastele.

Rüütli nimetas ajalooliseks peagi riigikogus lõpphääletusele tulevat kõigi laste toetusi suurendavat eelnõu, mis nõuab riigikassast üle 70 miljoni täiendava euro. "Teisisõnu investeerib riik tuleval aastal meie laste elukvaliteedi parandamisse praegusega võrreldes pea kaks korda rohkem raha. Mis seal salata, tegu on eelarvele väga suur lisakoormusega. Aga kui me seda otsustavat ja ka tulevikku suunatud sammu ei teeks, seisaksime me jätkuvalt silmitsi väheneva sündimusega, noorte perede välismaale lahkumise ja valusa tõsiasjaga, et hulk Eesti lapsi kasvab üles puuduses," leidis Rüütli.

IRLi liider peaks tema sõnul väga hästi teadma, et vastutustundlik rahanduspoliitika tähendab seda, et kõigil kuludel olgu kindlad katteallikad. "Tema hala gaasiaktsiisi tõstmise üle ei ole veenev, kui arvestada, et selle mõjul kosuvad gaasiarved kõigest ühe protsendi võrra. Mis puudutab kütteõliga seotud ettepanekuid, siis valitsus kavatseb eriotstarbelise diislikütuse ja kerge kütteõli senise soodsa aktsiisimäära asendada kodutarbijatele mõeldud kompensatsioonimehhanismiga," lisas Rüütli.

Kodumajapidamised hakkavad saama toetust kütteseadmete väljavahetamiseks säästlikemate vastu, rahastamisel on kavas kasutada nii CO2 kvoodi müügi tulusid kui Euroopa Liidu vahendeid. "Leian, et "kodukulud alla" loosungiga inimesi hullutanud ja neile suurt pettumust valmistanud erakond peaks antud teemal üsna vaoshoitud joont hoidma," kritiseeris Rüütli.

Ta nõustus, et valitsuskoalitsioon soovib teehoiu rahastamise siduda lahti kütuseaktsiisi laekumisest, mis suurendab riigieelarve koostamise paindlikkust. Alusetu on aga mure selle pärast, et kohalikele omavalitsustele eraldatakse tuleval aastal vähem raha, mida teedesse investeerida. Peaminister Taavi Rõivas ütles esmaspäeval riigikogu ees, et eelarve võimalused näitavad, kas ja kui palju on võimalik vastavaid summasid suurendada.

Vaieldamatult on riigikokku jõudnud plaanitav töövõimereform Rüütli sõnul poliitikutele väga tõsine väljakutse, mida tuleb ellu viia kaalutletult, et ta aitaks inimesi nii, nagu on kavandatud. Igal juhul on reformi eesmärgid üllad – parandada kümnete tuhandete inimeste elujärge ja võimaldada neil töövõimetuspensioni kõrvale lisa teenida. Sotsiaaldemokraadid leiavad, et eelnõu vajab enne seadustamist veel põhjalikke arutelusid ja olulist parandamist. Kutsume siin IRLi saadikuid koostööle, et leida parimad lahendused.

"Urmas, võta mustad prillid eest ja sa näed maailma palju helgemates värvides! Rõõmustada tasub kasvõi aasta esimese viie kuu väga heade maksulaekumiste üle, mis on viimase kümnendi parimad. Praeguseks on laekunud enam kui 39 protsenti kavandatust," rõõmustas Rüütli.