Peaminister Andrus Ansip väitis 30. jaanuaril infotunnis kindlalt, et logifailide säilimine on garanteeritud ning ebaseaduslik pealtkuulamine on välistatud, märkis Rüütli.

Samas justiitsminister Rein Lang nii julgeid avaldusi ei tee ning mainib, et tal puudub informatsioon logifailide kadumisest. Lisaks tunnistab justiitsminister, et tagatud ei ole ühtne arusaam, kes sideettevõtete käsutuses olevatele logifailidele juurde pääseb ja kes vastutab ikkagi selle eest, et seal oleks kord majas, ütles Rüütli.

„Tänaseks ei ole sideoperaatorid suutnud faile esitada ning järelevalvet teostaval komisjonil ei ole olnud võimalust võrrelda uurimisasutuste ja sideoperaatorite andmeid. Seega ei saa mina komisjoni liikmena kinnitada, et ebaseaduslikku jälitustegevust ei ole teostatud,” ütles julgeolekuasutuste järelevalve komisjoni liige Karel Rüütli. „Mulle jääb selgusetuks, millele tugineb peaminister väites, et ebaseaduslik pealtkuulamine on välistatud.”

„Olles kolm kuud olnud julgeolekuasutuste järelevalve komisjoni liige, pole mul selle aja jooksul olnud võimalik tutvuda logifailide sisuga ja üha enam süveneb kahtlus, justkui kusagil toimuks nende failidega midagi salapärast,” märkis Rüütli.

Riik on kulutanud 25 miljonit krooni maksumaksja raha ettenähtud aparatuuri soetamiseks ja iga-aastaseks korrashoiuks, kuid vaatamata suurtele investeeringutele ei ole tsiviilkontrolli teostamisel seni võimalik logifaile kasutada, tõdes Rüütli.