Erakonna aseesimees Margus Tsahkna ütles Delfile, et koosolekul leiti, et asja tuleb selgust tuua, ja kinnitati taaskord, et kui mõni poliitik on kedagi sundinud erakonda astuma ja kellegi poolt hääletama, siis nende inimeste koht ei ole IRL-is.

"Sama mõtet kordas ka Aivar Kokk. Ta on Jõgeva piirkonna esimees ja kinnitas, et piirkond teeb selgeks, mis need tagamaad on: kas on inimesi, keda on sunnitud, ja mis need reaalsed faktid on," rääkis Tsahkna, et "Pealtnägijas" kõlanud süüdistuste kontrollimine on piirkonna ülesanne.

Niisiis hakatakse toimunut uurima Aivar Koka juhtimisel, kes lisaks Jõgeva piirkonna esimeheks olemisele on aga ka kogu juhtumi võtmefiguure, kuna väidetavalt sundis Kärberg kalureid erakonnaga liituma ja just Koka poolt hääletama.

Tsahkna sõnul on Kokk lubanud vajadusel teha ettepaneku sundparteistamisega tegelenud inimeste erakonnast välja viskamiseks. Erakonna aseesimees ütles veel, et loosse aitab piirkonnal selgust tuua erakonna peasekretär Tiit Riisalo.

"Selge on see, et IRL sellist sundparteistamist ei tolereeri - nulltolerants. Süüdistused on väga karmid ja IRL-i põhimõtetega need kokku ei lähe. Kui midagi sellist on toimunud, siis nende inimeste koht ei ole IRL-is," lisas Tsahkna.

Väidetavalt sundis Peipsi kalakuningas Paul Kärberg möödunud valimiste eel Peipsi kalureid töökaotusega ähvardades IRL-iga liituma ja hääletama Aivar Koka poolt, kes osutuski priske häältesaagiga riigikokku valituks.

Samuti toimetati IRL-i liikmeks astunud kalurid väidetavalt partei suurkogule, et nad seal õige kandidaadi poolt hääle annaksid.