Kuivõrd IRL-i Jõgeva juhatus on avaldanud toetust Paul Kärbergile, samas kui erakonna juht Urmas Reinsalu on öelnud, et asjaolude selginemiseni peaks Kärberg oma tegevuse erakonna organites peatama, tekkis küsimus, kelle otsus Kärbergi saatus on.

IRL-i peasekretär Tiit Riisalo ei pidanud aga sellele küsimusele vastama, kuna Kärberg on juba teatanud oma soovist organitesse kuulumine peatada. "Paul Kärberg on tänaseks teada andnud, et peatab oma kuulumise IRL-i volikokku ja IRL-i Jõgevamaa piirkonna juhatusse," sõnas Riisalo.

Lisaks sooviavaldusele kuulumine erakonna organitesse peatada ütles Kärberg Riisalole saadetud kirjas veel, et tema meelest on "kahetsusväärsel kombel Peipsi kalapüügiõigusi puudutav äriline vaidlus muudetud poliitiliseks võitluseks". 

Kärberg kalameeste sundparteistamist omaks ei võta

"Kuuludes IRL-i volikokku ja Jõgevamaa piirkonna juhatusse on minu tegevust ettevõtjana väga lihtne pöörata poliitiliseks arvete klaarimiseks. Kinnitan, et saates "Pealtnägija" esitatud väidetel ei ole tõepõhja," lükkas Kärberg kalameeste erakonda sundimise väite ümber.

"Peipsi kalasõtta on pahatahtlikult tõmmatud ka riigikogu liige Aivar Kokk. Kinnitan, et Aivar Kokk ei ole kunagi palunud minult, et keegi minu ettevõtete töötajatest hääletaks valimistel tema poolt. Esimesed kokkupuuted olid mul Aivar Kokaga alles peale 2011. aasta riigikogu valimisi, kui ma kutsusin teda tutvuma oma ettevõtetega," väitis Kärberg.

"Soovin minu vastu esitatud süüdistused ümber lükata ja objektiivsed asjaolud välja selgitada. Mul on märksa lihtsam ennast kaitsta, kui ma ei kuulu ühessegi IRL-i juhtorganisse. Eeltoodust lähtuvalt palun peatada oma kuulumise IRL-i volikokku ja Jõgevamaa piirkonna juhatusse," lisas Kärberg.

IRL-i eestseisus asub juhtunut peagi arutama

"IRL-i eestseisus arutab juhtunut lähiajal. Eestseisuse koosolekul annab Jõgevamaa piirkonna esimees Aivar Kokk omapoolsed selgitused seoses saates "Pealtnägija" esitatud väidetega," ütles Tiit Riisalo. "Eestseisus arutab Kärbergi avaldust uuel nädalal."

Endise IRL-i liikme Külliki Kübarsepa sõnu, et liikmete pimevärbamine on juba tavaline ja liikmeid juhendatakse SMS-ide teel, kommenteerides ütles Riisalo, et IRL-i seisukoht on, et kedagi millekski sundides poliitikat teha ei tohi, kuid toetajaskonna mobiliseerimine käib demokraatia juurde.

"IRL-il on sisereeglistik, kuidas erakonnas viiakse läbi sisevalimisi, kuidas võetakse vastu uusi liikmeid. Viimati täiendati neid reegleid olulisel määral 2012. aasta IRL-i suurkogu eel. Erakonnasiseselt oma toetajaskonna mobiliseerimine on demokraatia üks osa," rääkis Riisalo.

IRL-i suurkogu on Riisalo hinnangul üks avatumaid erakondade üldkogusid üldse. "IRL-i suurkogule võib tulla absoluutselt iga IRL-i liige. Viimastel IRL-i suurkogudel on käinud ligi 2000 inimese üle kogu Eesti," rääkis erakonna peasekretär.

"IRL on vaba erakond, millega võivad liituda kõik soovijad. Kõik, kes tunnevad, et nad ei soovi IRL-is olla, saavad alati erakonnast lahkuda. IRL-i selge seisukoht on, et kellegi millekski sundimisega poliitikat teha ei tohi."