Märtsis sai avalikkusele teatavaks Vene Föderatsioonis väljatöötatud seaduseprojekt „Vastutegevusest endise NSV Liidu territooriumil tekkinud uutes sõltumatutes riikides toimuvale natsismi, natslike kurjategijate ja nende käsilaste rehabiliteerimisele”, kirjutab Kahar Politseilehes ilmunud artiklis.

Seaduse peaeesmärgid on vastutegevus Nürnbergi Tribunali ning selle tegevusel põhinevate eri riikide kohtute ja tribunalide otsuste muutmise katsetele, natsikuritegude õigustamisele ja sellest tulenevatele ÜRO põhikirjale mittevastavatele tegevustele, natsismi, natslike kurjategijate ja nende käsilaste rehabiliteerimisele endistes NSVLi liiduvabariikides ning kodaniku- ja inimõiguste kaitse; võitlus natsismiilmingutega kõigis selle vormides; rahvusvaheline koostöö rahu ja julgeoleku tagamisel ning vastutegevuseks natsismi rehabiliteerimisele ja levitamisele; Teises maailmasõjas kantud kaotuste mälestuse jäädvustamine ja selle rüvetamisele vastutöötamine. Eelkirjeldatud eesmärkide saavutamiseks kavatsetakse lähtuda Nürnbergi Tribunali otsustest.

Kahari sõnul võiks eelnõu kriitikaga rahvusvahelise õiguse ja ajalooteaduse aspektidest ilmselt täita terve Akadeemia numbri. “Tegemist on Venemaa järjekordse ülereageerimisega viimase aja kaotustele ajaloo pärast peetavas infosõjas. Meenutagem kas või hiljutist Euroopa Parlamendi otsust võrdsustada natsi- ja kommunismikuriteod,” sõnas Kahar.

“Põhimõtteliselt on nüüd selge, et Vene Föderatsiooni juhtkond on kaotanud lootuse veenda rahvusvahelist üldsust oma ajalookäsitluse õigsuses argumenteeritud diskussiooni läbi ning
läinud lihtlabase ähvardamise teele. Ühtlasi on meie käsutuses järjekordne ilmekas tõend tänapäeva Vene Föderatsiooni juhtkonna imperialistlik-natsionalistlikust nostalgiast. Sellise seaduse praktikas ellurakendamine toob endaga paratamatult kaasa sõnavabaduse piiramise ning hulga Vene Föderatsiooni mainele negatiivselt mõjuvaid rahvusvahelisi skandaale. Võib ennustada, et pigem on säärase seaduse vastuvõtmine ja hilisema rakendamise mõju risti vastupidine plaanitule ning kiirendab rahvusvahelise üldsuse arusaama kommunistliku režiimi kuritegelikust olemusest.”