Lihtsamalt sõnastatuna võis kuritegu välja näha nii: rahapesubüroo kontrollib raha liikumist Eestis tegutsevate pankade kontol ja kui summad on tavapärasest suuremad või sellega seoses on muid kahtlusi tekitavaid andmeid, on neil õigus mitmes etapis ülekannet kinni hoida - 1-4 kuud. Väidetavalt hoiti teatud summasid kinni ja teatud summad olidki loomult kahtlased ning riigi julgeolekuasutustega seotud inimesed asusid 10-15% teenustasu eest kahtlaseid summasid avama või protežeerima. Mõisteti, et ärimeestele on seisev raha kasutu.

Delfi andmetel on ülekuulamisel käinud 15 inimest, osa neist on olnud ka vahi all. Toimetusele on mainitud mitmeid suuri ning olulisi riigiasutusi, kelle töötajatest jutt, kuid nende avaldamiseks on info liiga napp.

Kapo pressiesindaja Harrys Puusepp ütles Delfile, et tõenäoliselt sel aastal täpsustavaid detaile selles loos ei avaldata. Kas Delfi kirjeldatud ahel on õige, kapo esindaja ei kommenteerinud.

Kapo töötajad pidasid eelmisel esmaspäeval kuriteos kahtlustatavana kinni oma kolleegi, kapos juhtiva spetsialisti ametikohal töötanud Indrek Põdra. Kapo sisekontrollis töötanud Põtra kahtlustatakse altkäemaksu võtmises oma ametipositsiooni ja ametialaselt juurdepääsetavate andmete ebaseadusliku ärakasutamise eest eesmärgiga mõjutada politsei- ja piirivalveameti ametnike otsuseid süüteo- ja järelevalvemenetlustes. Samal päeval külastasid ka politsei- ja piirivalveametit kapo töötajad, et otsida läbi PPA sisekontrollibüroo juhi Meelis Tanieli kabinet. Tanieli kahtlustatakse samas kriminaalasjas karistusseadustiku paragrahv 157 järgi kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises.

Rahapesu andmebüroo (RAB) on kriminaalpolitseiosakonna iseseisev struktuuriüksus, mille põhiülesandeks on rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamine Eestis. RAB analüüsib ja kontrollib kohustatud subjektidelt ning teistelt isikutelt laekunud teavet rahapesu või terrorismi rahastamise kahtluse kohta, võtab vajaduse korral tarvitusele abinõud vara säilitamiseks ning edastab kuriteo tunnuste avastamisel materjali viivitamata pädevatele asutustele.