Tänaseks kogutud materjalid viitavad korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangute teadvatele rikkumistele linnavolikogus, teatas prokuratuur.

Kahtlustuste kohaselt ei ole Narva linnavolikogu liikmed ennast taandanud hääletamisest volikogu istungitel, kui otsustati nendega seotud äriühingute suhtes Narva linna omandis oleva vara tasuta võõrandamise või äriühingu finantseerimise küsimusi.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi kaitsepolitseiamet ning juhib Viru Ringkonnaprokuratuur.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova ütles Delfile, et täna toimusid läbiotsimised ja võimalusel ka ülekuulamised. Kahtlustusi pole Narva poliitikuile veel esitatud, kui see homme tehtud saab, tuleb ka lisainfot. Ta märkis, et jutt käib rohkem kui kahest volikogulasest, soovimata täpsustada, kui palju kohalikke poliitikud täpsemalt uurimise all on.

Delfile teadaolevalt on kapo üle kuulanud lausa kaheksa Narva volikogulast, välistatud polevat ka uued ülekuulamised.

Narva keskerakondlasi juhib europarlamendi saadik Yana Toom. Delfile antud kiirusutluses ütles ta, et Keskerakond ei kavatse Narvas ainuvõimust kramplikult kinni hoida, kui prokuratuuri ja kapo üles visatud süüdistused peaksid osutuma tõelevastavateks. „Ma väga loodan, et Keskerakond ei soosi enam kunagi korruptsiooni,“ ütles Toom Delfile. Ta tõdes, et ei ole veel ühegi üle kuulatud keskerakondlasega suhelnud, ei soovi seega inimestele ka kuidagi meedia vahendusel peale hüpata ega liiga teha, ent selge on et süüdistuste tõeks osutudes kõnealustel isikutel Keskerakonnas kohta olla ei saa. Siinkohal tulebki mängu Toomi lubadus ainuvõimust mitte kümne küünega kinni hoida.

Toom lisas, et ta ei pea Narvat hoolimata asjaolust, et 31-st kohalikust volikogu liikmest lausa kaheksa on kapo poolt üle kuulatud, kuidagi korruptiivsemaks paigaks, kui näiteks Viljandit. "Narva ei ole mingi korruptsioonipealinn," ütles ta Delfile.

Olukorrale lisab pinevust asjaolu, et Narva on praegu ilma volikogu esimeheta - Aleksandr Jefimov mõisteti juunis lõplikult süüdi kelmuses. Eelmisel neljapäeval toimus linnavolikogu erakorraline istung, mille peamine teema oli volikogule juhi valimine. Ainus kandidaat oli Narva ainsa opositsioonierakonna Meie Narva esindaja Ants Kutti. Valimine kukkus Keskerakonna saadikute mitteosalemise tõttu läbi.

Yana Toom kinnitas, et puhtalt seaduse järgi vaadates on asi halb – kui volikogu 20. augustiks endale esimeest ei vali, tuleb minna laiali ja asendusliikmed saali kutsuda, kes siis omakorda uue volikogu esimehe valivad ja ise linnaelu korraldama asuvad. „Ma ei usu, et see nii läheb,“ ütles Toom siiski. Samas on ilmne, et massivse korruptsiooniasja pinnale kerkimine ei saa uue volikogu esimehe valimist kuidagi hõlbustada, kui just Keskerakond mitut sammu tagasi ei astu.

„Avalikke vahendeid tuleb alati kasutada läbipaistvalt, lähtuvalt inimeste ühistest huvidest ning vältides huvide konflikti. Mitte ükski sent Narva maksumaksja raha ei tohi teenida kellegi erahuve," põrutas Keskerakonna juht ja peaminister Jüri Ratas kirjalikus pressiavalduses. "Toetan igati õiguskaitseorganeid korruptsioonikahtluste kontrollimisel nii kohalikes omavalitsustes kui riigis tervikuna. Minu juhitud Keskerakond ei salli korruptsiooni mitte ühelgi kujul. See on terve ühiskonna probleem, mille väljajuurimisse peavad aktiivselt panustama nii õiguskaitseorganid, poliitikud kui kõik inimesed. Meedias ilmunud info põhjal pole võimalik lõplikke järeldusi teha, aga kui korruptsioonikahtlused tõele vastavad, oleme valmis astuma vajalikke samme ka siis, kui see tähendab Narvas opositsiooni minekut.
Keskerakonna Narva piirkonna esimees Yana Toom on kutsunud homseks kokku piirkonna juhatuse erakorralise koosoleku, kus tekkinud olukorda arutatakse.“

Narva linnapea Tarmo Tammiste ütles Delfile, et volikogu linnavara komisjoni ja transpordikomisjoni istung, kus ta täna osalema pidi, jäi ära, sest komisjonidest olid ülekuulamistel Aleksei Voronov, Aleksei Mägi ja Larissa Olenina. Rohkem Tammiste juhtunu kohta öelda ei osanud.

Valimisliidu Meie Narva nimekirjas Narva volikogusse valitud Vladimir Izotov ütles Delfile, et korruptsiooniga Narvas probleeme kindlasti on, kuid märkis, et võrreldes kümne aasta taguse ajaga on olukord kindlasti paremaks läinud. "Siis pidid kõik ettevõtted tegutsemiseks altkäemaksu maksma," rääkis ta. Täpsemalt täna teatatud korruptsioonijuhutumite kohta Izotov esialgu midagi siiski ei teadnud, kuid ütles, et homme hommikul koguneb Meie Narva fraktsioon küsimust arutama.