Sinisalu alustab aastaraamatus esimese suure teemana rääkimist Ukrainast ja tõdeb, et murelikuks teeb, kui kergelt kipub mõnelgi ununema, et 2014. aastal Ukrainas alanud relvakonflikt jätkub tänase päevani.

"Venemaa jätkab Euroopa lõhestamise katsetega ning kuni Ukraina territoriaalne terviklikkus pole taastatud, ei saa öelda, et julgeolek Euroopas tagatud. Gerassimovi doktriini rakendav Kremli režiim jääb agressiivseks seni, kuni see on neil võimalik," kirjutab Sinisalu.

Sinisalu jätkab järgmise teemana Euroopa rändekriisist rääkimist ja ütleb, et sellel on selgelt julgeolekumõõde ka Eestis.

"Venemaa agressiooni taustal on Euroopa Liidu nõrgenemine meie riigi julgeolekule palju kordi ohtlikum kui Eestisse ümber asuvad pagulased. Tõsiasi on, et pagulaste sekka püüavad end peita terroristid ning võib-olla mõnel juhul on üpris keeruline eristada tõelist abivajajat võimalikust julgeoleku ohustajast. Mingil juhtul ei tohi aga seetõttu näha kõigis pagulastes eeldatavaid terroriste," kirjutab Sinisalu ja lisab, et terrorismioht püsib Eestis hetkel endiselt madal, kuid "üldine ebakindlus selles valdkonnas Euroopas suureneb ja miski pole välistatud".

Edasi jätkab kapo juht virtuaalmaailmast rääkimisel ning ütleb, et selles uut laadi nähtuses on sotsiaalse vaenu õhutamine anonüümsete argpükside jaoks eluviisiks.

"Virtuaalne on ka mõne endise kurjategija ja nende mõttekaaslase ettekääne tänaval patrullida. Soovitakse kätte saada must kass pimedas toas, keda aga seal juhtumisi polegi," lisas Sinisalu, viidates siinkohal ilmselgelt nn Odini sõdalaste nähtusele.

Üldse leiab kapo juht, et äärmuslastele ei tohi liiga palju tähelepanu pöörata, ent pead ei tohiks ka liiva alla peita, sest julgeolek võib äärmuse tõusus puhul kannatada.

Sinisalu viitab oma eessõnas ka õigusele privaatsusele ja tõdeb, et "ei peaks kellegi asi olema, mida vaba riigi õigusekuulekad inimesed teevad oma koduseinte vahel". Riik peaks sekkuma alle ssiis, kui rikutakse seadusi.

Viimaste teemadena käsitleb Sinisalu aga Venemaa mõjutustegevust Eesti suunal ning korruptsiooni.