Eesti jaoks oli esmatähtis saada Eesti kodanik ja kaitsepolitseinik tagasi koju, kuid Venemaal seda motiivi ei olnud, sest riigireetur Aleksei Dressen küll töötas Venemaa heaks, aga polnud otseselt FSB töötaja ja oli Eesti kodanik. Seetõttu ei usu Aeg, et Venemaa oleks korraldanud Kohveri röövimise nimelt selleks, et Dressen Eestist kätte saada.

Aeg ütles Delfile, et spekulatsioone, nagu oleks FSB Kohveri röövinud, et teda Dresseni vastu vahetada, on küll õhku visatud, aga spekulatsioonideks säärased väited ka jäävad. "Ühelt poolt, kui ainus eesmärk oleks olnud Dressen välja vahetada, siis oleks võinud ju protsessid käia kiiremini," märkis ta. "Teisest küljest on ka see, et antud juhul tuli initsiatiivi hoidmine - nii palju, kui mina aru saan, ja kui palju eile ka minister ja peadirektor oma intervjuus rääkisid - Eesti poolelt."

Aeg ei usu, et Dresseni üle andmine Venemaale Eestile suureks ohuks oleks, kuna tema teadmised on pärit nelja aasta tagant. "Mis ohtu ta siin enam nii väga kujutab, vaevalt et ta seal vanglas istudes väga palju oma informatsioonipagasit täiendas. See informatsioon, mis tal oli enne ja millele tal oli ligipääs, eks ta selle informatsiooni jõudis oma koostööaastate jooksul juba venelastele edastada," lausus Aeg.

Eestil ei olnud Kohveri vastu vahetamiseks kuigi palju variante pakkuda. Kas Dressen oli Venemaa jaoks võimalikest variantidest parim? "Ma ei oska öelda, millele nad oma arvamuses tuginesid. Ma ise mõtlesin, et nende jaoks oleks olulisem olnud Veitmann - endine KGB ohvitser, kes võiks olla neile hingelähedasem," kommenteeris Aeg.

Dressen ja rohelised mehikesed

Urmas Sutrop spekuleeris täna, et Aleksei Dressen võib hakata Moskvast Eestis asuva eraarmee, nn roheliste mehikeste armee rakukesi kureerima.

"Roheliste mehikeste kuraator, kes välja õpetatakse, võib paljudest saada," sõnas Aeg, kelle hinnangul on raske öelda, kas selleks just Dressen on. "Ega ta erilist erioperatsioonidealast väljaõpet ei ole saanud, pigem võivad nad olla sellised infooperatsioonid, kus tal varasem kogemus on, või värbamismetoodika taktika, aga mingisuguseid sõjalisi erioperatsioone ta nüüd vaevalt on võimeline planeerima."

Kohveril kapos edasi töötamine Aegi sõnul probleem poleks, kuna Eesti on väike ja paljud teavad ka eriteenistuste töötajaid, kes kapos eeskätt kriminaalmenetluse valdkonnas töötavad. "Näo tuntus seal küll mingeid probleeme ei tohiks minu arvates tekitada, aga nagu Arnold Sinisalugi eile ütles, peab ta selle [kas soovib kapos edasi töötada] kõigepealt ise enda jaoks läbi mõtlema."

Aeg selgitas, et aasta otsa Venemaa vanglas olemine ruineerib inimese psüühikat. "Tulla samasse valdkonda uuesti, mis sai selle ruineerimise lähtekohaks.. ta peab seda kõigepealt ise mõtlema ja siis juba koostöös teenistusega lahenduse leidma."