Tallinna Tõnismäe reaalkooli ajalooõpetaja Igor Kalakauskas rääkis Delfile vene toimetusele, et õpetajate suvepäevad on toimunud igal aastal, kuid kapo kõrged ametnikud pole nendele varem esinenud.

Õpetaja kinnitusel oli kapo ametniku sõnavõtt informatiivne ja ta tutvustas kaitsepolitsei tööd ja üleandeid. Küsimuste ja vastuste voorus küsisid õpetajad, kuidas Heldna kommenteerib kaitseminister Mart Laari viimaseid avaldusi, kuid Heldna vastas, et ta ei kommenteeri neid.

Õpetaja Kalakauskase hinnangul ei ole kapo ametniku esinemine õpetajatele tegelikult üllatav, sest suvepäevadele on alati kutsutud inimesi, keda on huvitav kuulata. Õpetajana ta isegi ootaks rohkem suuniseid, kuidas koolis oma tööd teha, kuid kapo ametniku esinemises soovitused puudusid.

Rus Delfi küsis kaitsepolitseist, miks osales kapo asejuht õpetajete suvepäevadel. "Kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja annab ülevaate kapo kui ühe riigiasutuse ülesannetest," vastas kapo esindaja Kristina Romet.

Eesti NATO seltsi korraldatud kolmepäevane suvekool eesti ja vene õppekeelega koolide ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetajatele toimus läinud nädalavahetusel Pühajärvel. Osales umbes sadakond õpetajat.