Sellises raskes olukorras toetuvad kaplanid kaitseväe surmateate edastamise käsiraamatu põhimõtetele, mis näeb ette, et reeglina viivad teate kohale kaks ametiisikut: väeosa ülem või üksuse esindaja ning teda assisteeriv saateisik, kelleks on siis kaplan, psühholoog või sotsiaaltöötaja.

Lähedastega kohtumisel ülemat saatev isik (kaplan) tutvustab teate toojaid ja palub luba sisenemiseks ning valmistab pereliikmeid ette, paludes neil istet võtta või eraldada omaette ruum, kui ruumis viibivad lapsed või külalised. Seejärel annab ülem edasi ametliku informatsiooni hukkumise kohta (aeg, koht, asjaolud) ning avaldab kaastunnet. Pärast ametlikku teadet jätkab kaplan pereliikmete hingehoidlikku toetamist, lepitakse kokku edasised kontaktid ja infovahetus.

„Igale perele määratakse peale teate viimist kontaktisik, kes külastab perekonda järgmisel päeval ning aitab perekonnal valmistuda edaspidisteks talitusteks. Kaplanid ja tugiisikud külastavad järgnevatel kuudel perekonda võimalikult tihti,“ selgitab kapten Gustav Kutsar.

Lähedastele surmateate edastamine on seda tegevatele kaplanitele emotsionaalselt raske. “Kaplanid on oma erialase töö tõttu paljude surmade ja matustega kokku puutunud, kuid iga perekonna lein ja kaotus on erakordne ning selles leinaprotsessis perekonna kõrval olemine vajab vaimulikku tugevust. Kaitseväelasena oleme iga hukkunuga seotud kui kamraadiga, kelle langemine puudutab ka väga isiklikult, näiteks kui ollakse varasemalt koos mõnes üksuses teeninud,“ selgitab Kutsar.

Hoidmaks oma pea selge ja tegelemaks raskete emotsioonidega otsib kaitseväe kaplan kapten Kutsar tihti hingelist kosutust pühakojast ning sõpradelt ja lähedastelt. Füüsiliseid pingeid maandab ta tihti aga jõusaalis, ujulas või värskes õhus jalutades.

Ilmselt ei sooviks keegi meist sellist rasket koormat enda õlule kanda võtta, ent kapten Gustav Kutsar on seda teinud. „Mul on loomupärane soov aidata inimesi. Samuti on mul soov end rakendada patriootlikel eesmärkidel. Olles kaitseväe teenistuses kaplanina saan need kaks soovi ühendatud,“ selgitab kaitseväe kaplaniteenistuse vanemkaplan kapten Kutsar oma elukutse valikut.