President Ilves külastas möödunud aastal Riiat nii näiteks Euroopa Liidu e-tervise konverentsi avades kui ka Riia välis- ja julgeolekupoliitika konverentsil esinedes. Need mõlemad on töövisiidid.

Samuti on ta olnud Riias korduvalt ja korduvalt seoses sealse lennujaama kasutamisega välislähetustele minekul või tulekul, kui ta alustas teekonda või lõpetas selle Ärmal. "Kõigi nende kordade väljaotsime on ajamahukas ja presidendi kantselei protokolliosakonna töötajad on juba keskendunud iseseisvuspäeva ürituste ettevalmistamisele, mistõttu ei tahaks neid segada tööülesannetest eemale jäävate päringutega," selgitas Vabariigi Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam.

Riigipea erasõitude üle presidendi kantselei arvestust ei pea, sest need pole toonud kantseleile kaasa hüvitamist nõudvaid kulusid. "See tähendab, et endaga seotud kulud on kandnud president Ilves ise," lisas Sildam.

Presidendi kantselei avalike suhete osakonna juht Piret Pert ütles Eesti Ekspressile, et riigijuhtide pideva julgeoleku tagab Keskkriminaalpolitsei isikukaitse büroo, kes jääb oma tegevuse korraldamisel eelarve raamidesse. Presidendi julgeolek on tagatud ööpäevaringselt, sõltumata riigipea asukohast.