Kui maakohus määras ärimees Raivo Remmelgale 20 päevamäära suuruse rahalise karistuse, siis kannatanu hinnangul peaks karistuse suurus olema vähemalt 350 päevamäära. Remmelga firma OÜ Novo Grupp pääses maakohtus tingimisi rahalise karistusega, kannatanu soovis aga oma apellatsioonkaebuses ettevõttele reaalset karistust, vahendab BNS.

Ringkonnakohus kuulutab otsuse 21. septembril.

Harju maakohtu mais tehtud otsusel tuleb hävitada kirjaniku Silver Anniko romaani "Rusikad" ligi 5000 raamatust koosnev tiraaž, kuna see oli avaldatud autoriõigust rikkudes. Kohus mõistis ärimehe Raivo Remmelga süüdi piraatkoopiate valmistamises ning määras talle lühimenetluse korras 237,75 euro suuruse rahalise karistuse. Remmelga firma OÜ Novo Grupp sai 4000-eurose rahalise karistuse, mida ei tule aga tasuda, kui juriidiline isik ei soorita kolmeaastase katseaja jooksul uut kuritegu.

Müügilt kõrvaldatud 4760 raamatut tuleb kohtu otsusel konfiskeerida ja piraatkoopiatena hävitada. Ebaseaduslikult avaldatud "Rusikad" müügist teenitud 2049 eurot tuleb aga kohtu otsusel konfiskeerida ja määrata riigi tuludesse.

Mai alguses toimunud kohtuvaidluste käigus nõudis Põhja ringkonnaprokurör Dmitri Teplõhh mõnevõrra rangemaid karistusi. Nii tulnuks Remmelgale määrata 2774 euro suurune rahaline karistus, OÜ-le Novo Grupp nõudis aga prokurör 4800-eurost rahalist karistust. Lisaks taotles süüdistaja seni müümata 4760 raamatu konfiskeerimist ja hävitamist ning 32.000-kroonise müügitulu konfiskeerimist.

Remmelga ja OÜ Novo Grupp kaitsja vandeadvokaat Andrus Repnau palus kohtul mõista tema kaitsealustele prokuröri nõutust kergem karistus, samuti jätta raamatud hävitamata.

Süüdistuse järgi otsustas Remmelgas oma firmaga Novo Grupp paisata müüki 5000 eksemplari Silver Anniko romaani " Rusikad", kuigi tal puudus selleks teose autori õiguste valdajate luba. Remmelgas tellis AS-ile Europrint kuuluvalt trükikojalt raamatu trükkimise, lõpuks jõudis aga tellimus Tallinna Raamatutrükikoja OÜ-ni, mis reprodutseeris romaani 2009. aasta oktoobris. Seejärel korraldas Remmelgas piraatkoopiate müüki, sõlmides müügilepingu Elton Invest OÜ-ga. Samuti müüs Remmelgas raamatut veebilehe www.rusikad.info vahendusel.

Romaani "Rusikad" autor Silver Anniko suri 1982. aastal. Vastavalt autoriõiguse seadusele kehtib autoriõigus autori eluaja jooksul ning ka 70 aastat pärast tema surma.