ENÜ pressiteates on öeldud, et auhind antakse üksikisikule või organisatsioonile, mis möödunud aasta/aastate jooksul on kõige rohkem ära teinud Eestis naistevastase vägivalla tõkestamiseks või probleemist teavitamiseks. Valge Lindi auhinna saab minister Reinsalu ENÜ kinnitusel seadusemuudatuste algatamise eest, mis lisavad turvatunnet väga paljude vägivalda kogenud naiste ja laste ellu. "Seadusemuudatus annab juurde kindlust, et kohus kaalub muude asjaolude kõrval alati ka vägivalla aspekti. Nii vägivalla otseste ohvrite kui nende laste huvid on seetõttu õiguslikult paremini kaitstud," ütles ENÜ eesistuja Harda Roosna.

Marina Kaljurand (SDE) aga imestab Facebookis, kas saatuse iroonia või lõpuni läbimõtlemata otsus? "Urmas Reinsalu pälvis ENÜ (Eesti Naisteühenduste Ümarlaud) poolt valge lindi, tunnustamaks tema kui justiitsministri panust võitlusesse naistevastase vägivallaga. Jah, seesama Urmas Reinsalu, kes veel kevadel nimetas Ojasoo vastast protesti "kanakarja kambakaks"," ütleb ta.

Eesti Päevalehes ja Delfis ilmunud arvamusloos kaitses Reinsalu NO99 eestvedajat Tiit Ojasoot, et too võiks ikkagi Vabariigi aastapäeva etenduse lavastada. "Kuulge kurjakirjutajad, muidugi saate hüsteeriaga solkida Vabariigi aastapäeva ja Ojasoo elu ära! Aitab! Lõpetage kanakarja kambakas! Ah jaa. Nüüd öeldakse, et ma olen panetunud inimeseloom, ja sellise avaldusega õhutan lähisuhtevägivalda. Ei õhuta. Vastupidi, normaalses ühiskonnas käsitletakse süütegu õiges proportsioonis," sõnas Reinsalu. Hiljem Reinsalu vabandas oma sõnavõtu pärast.

Marina Kaljurand leiab ,et ENÜ otsus tekitab küsimusi, vähemalt temas - kas tõesti ei olnud ühtegi väärikamat kandidaati? "Kas üks justiitsministeeriumi eelnõu, kuigi väga oluline, teeb heaks sama justiitsministri poolt öeldu? Viisakusest peaks Reinsalu õnnitlema, aga ei saa. Nii arusaamatu tundub see otsus."