„20 miljonit riigile võib olla enamvähem korrektne,“ hindas veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel kulutusi, mis lähevad Talleggile kanade ja munade kompenseerimiseks ning nende 120 tonni gaasiga hävitamiseks. Talleggi linnud on kindlustatud.

Linnud ja 1,5 tonni mune — ühtekokku 450 tonni jäätmeid — maetakse Kulli kanala lähistele tegevuse lõpetanud prügilasse.

Kuivõrd Eesti ei lubanud seni linde Newcastle taudi vastu vaktsineerida, lubab riik, et edaspidi lubatakse vaktsineerimist ning alates 50 pealisest kanakarjast on see tulevikus suisa kanakasvatajatele kohustuslik.

Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse asekantsler Toivo Nõvandi sõnul võttis Eesti Euroopa Liiduga liitudes endale mittevaktsineeriva riigi staatuse. Seega ei tohtinudki näiteks Tallegg oma linde ennetavalt Newcastle vastu vaktsineerida.

Mittevaktsineeriva riigina määratles Eesti ennast Nõvandi väitel seetõttu, et nõnda oli võimalik elusloomadega kaubelda ka nende teiste riikidega, kus samuti linde ei vaktsineeritud.

Tänaseks vaktsineeritakse enamuses Euroopa maades ja edaspidi on plaanis ka Eestis seadust vastavalt muuta. Esialgu tehakse erakorraline vaktsineerimine Talleggi teistele kanadele, silm hoitakse peal ka kümne kilomeetri raadiuses tegutsevatel farmidel.

Alates 1. märtsist 2008 muutub vaktsineerimine kohustuslikuks. Kulud peab kandma linnupidaja, kuid vaktsineerimine ei ole Nõvandi hinnangul kuigi kallis — umbes krooni kanti kana kohta.

Kuivõrd hävitamisele kuulub terve Talleggi munakanade kari, hakkab Tallegg esialgu oma pakendites müüma lõunanaabrite mune. „Haiguspuhang hindasid üles ei vii, pigem teeb seda teravilja ülemaailmne hinnatõus“ ütles Talleggi juhatuse esimees Teet Soorm.

„Talleggis oli taudi ennetamiseks tehtud maksimum,“ sõnas VTA peadirektor Ago Pärtel. „Sajaprotsendilist kaitset asjade vastu, mis levivad õhus koos metslindudega ei saa olla,“ lisas ta. Kui tahta vältida õhu kaudu nakkuse kanalasse tulekut, tulnuks paigaldada eraldi filtrid, mis teeksid Pärteli sõnul kanamunade hinna kindlasti mitmekordseks.

Newcastle haigus on ohtlik ainult lindudele, sellega kaasneb munevuse suur langus ning enamasti ka kanade suur suremus. Samuti on munad defektidega.

Kõik 237 000 Talleggi munamunejat kana tapetakse lähipäevil.