Briti Kolumbia päeval ehk 3. augustil avatakse Fort St. James’is park nimega British Columbias Spirit Square. Selle pargiga tähistab linn oma provintsi 150. aastapäeva ja sinna tuleb ka Eesti kuulsaima immigrandi, kontradmiral Sir Johan Pitka ausammas, kirjutab ajaleht Eesti Elu.

Mitmete sponsorite, organisatsioonide ja eraisikute juhendamisel ning toetusel püstitatava Pitka mälestussamba avamisega meenutatakse ja pühitsetakse mitut asja: Eesti legendaarse väejuhi ja vabaduskangelase ümberasumise lugu Kanadasse ning tema tähtsust Kanada eestlaste ajaloos, aga ka tema elu kohalike elanike hulgas. Tagantjärele tähistatakse sellega ka Eesti Vabariigi 90. aastapäeva. Johan Pitka asus elama Fort St. James’i koos grupi eestlastega 1924. aastal.

Eelseisva sündmuse arutamiseks kohtusid Eesti kaitseministeeriumi kutsel ja korraldusel mõned Kanada eestlased asjahuvilistega Eestist: Teas Tanner ja Juta Kitching Vancouverist, Avo Kittask Torontost, Jaan Puusaag Vancouver/Tallinn ning Eesti kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras ja avalike suhete osakonna nõunik Peep Reisser, samuti ausamba kavandajad, arhitekt Emil Urbel ja skulptor Aivar Simson. Arutati mälestussamba ja avatseremooniaga seotud üksikasju ja tehti plaane reisiks Fort St. James’i.

Pitka ausamba ühele küljele on kinnitatud tema pronksbareljeef lühikese teksti ja laeva vindiga. Teisele küljele tuleb metallplaat pikema tekstiga ja kolmandale küljele kavatsetakse edaspidi panna plaat annetajate nimedega.

Avamisele on kutsutud külalisi ka Eestist. Samuti on oodatud ka annetused Eesti Kultuuri Ühingule Kanadas — on veel aega nimede lisamiseks kolmandale, annetajate nimedega metallplaadile.