"Väga paljud valdkonnad on vabatahtlikult võtnud omaks teatud käitumisreeglid ja väga paljud nendest küsimustest, mis teinekord tõusevad ka põhjendamatute süüdistustena üles, leiavad kajastamist sellistes käitumiskoodeksites ja panevad teatud asjad paika vabatahtlikult," rääkis Kallas täna Käärikul alanud Metsaülikoolis, vahendasid ERR Uudised "Aktuaalset kaamerat".

Tartu Ülikooli professori Rein Taagepera sõnul peaks koodeksis kindlasti olema nõue, et valimistel ei kandideeri need, kes ei kavatsegi valitavale ametipostile asuda.

"On vaja sellist koodeksit, mis tuleb poliitikutelt ja milles oleks sisse kirjutatud, et esmajärguliselt peame seda tarvitama iseenda jaoks, mitte teiste vastu," rääkis ta.

Metsaülikooli diskussioonil kaasa löönud sotsiaaldemokraadist riigikogu liige Sven Mikser tunnistas, et ainuüksi käitumiskoodeksi koostamise püüet oleks huvitav vaadata, ent parimaks hinnanguks on tema sõnul poliitikuile siiski valimised.

"Eks me oleme näinud ka selliseid poliitikuid, kelle tegutsemise kõrgele eetika või moraali standarditele ilmselt keegi väga palju ei panustaks, aga keda sellest vaatamata saadab pidev valijate toetus," ütles Mikser lisades, et ei maksa arvata, et üks või teine paberile pandud koodeks kõik probleemid lahendab või võõrandumise igaveseks lõpetab.