Reformierakond on minu liberaalsest uskumusest ikka välja palju kaugenenud. Ma olen neid ideid ka erakonna sees kritiseerinud,“ vastas Kallas Eesti Päevalehe ajakirjaniku küsimusele, miks on liberaalid olnud Eestis kõige suuremad riigistajad. Kallase sõnul oli näiteks raudtee tagasiostmine põhimõtteline viga.

Tema sõnul on liberaalid läinud riigistamise teed, et valimisi võita. „Seletus on väga lihtne: ettevõtjaid on mõni tuhat. Selleks, et valimisi võita, on vaja 120 000–130 000 valijat, aga valijad ei armasta rikkaid inimesi. On vaja suuri valijanumbreid ja erastamisest ei räägita, kuna see rahvale ei meeldi. Paljude suhtumine on selline, et erakapitalistid ostavad endale Bentleyd ja sõidavad ringi, samal ajal kui meie siin vireleme. Aga kampaaniat erakapitalismi vastu on lihtne üles ehitada.“

Kallas lisas, et Reformierakonna juhtivad tehnoloogid ütlevad, et saavad ettevõtjate hääled nagunii, sest neil pole kellegi teise poolt hääletada. „Tänane suhtumine ettevõtjatesse Reformierakonna paljude juhtide seas varieerub ükskõiksusest vaenulikkuseni. Need asjad, mis oleksid ettevõtlust toetavad, ei ole enamasti populaarsed,“ nentis ta.

Sarnane suhtumine valitseb ka mujal maailmas. „Liberaalid on hakanud ise kartma oma identiteeti. Kartma, et nad on kapitalismi pooldajad, et nad on ettevõtluse pooldajad. Ma rääkisin ükskord Herman van Rompuyga ja ma ütlesin talle, et minu arvates jääb kapitalismi, eraomandi ja turumajanduse kaitsmise hääl kogu aeg aina nõrgemaks. Ta ütles, et mul on õigus, aga nad ei saa seda toetada, sest vaadake, mida pangad kriisi ajal tegid. Nad on tekitanud nii negatiivse suhtumise kapitalismi, et see segab turumajanduse asja ajamast,“ rääkis Kallas.