Siim Kallas mängis möödunud reedel Äripäevas ilmunud intervjuus mõttega luua uus erakond, millele reageeris teravalt erakonna peasekretär Reimo Nebokat, süüdistades Kallast kremli-meelse Edgar Savisaarega koostöö tegemise soovis.

Seepeale avaldas Kallas soovi Reformierakonna juhatusega kohtuda. Nebokat oli sellega nõus ning erakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas vihjas, et juhatuse koosolekule võib alati tulla.

Täna selgus, et Reformierakonna juhatus koguneb 26. oktoobril kell 11 erakonna peakontoris. "Oleme koosolekul palunud osaleda ka Siim Kallasel," kinnitas erakonna pressiesindaja Silver Pukk Delfile.

"Päevakorras on võimalus küsida Siim Kallaselt tema Äripäeva artiklis öeldud väidete ja tema edasiste plaanide kohta," lisas Pukk.

Samuti on juhatuse päevakorras KOV tulubaasi muutmise ettepanekud.

Sõnavahetus avalikkuse ees

Reedel kirjutas Äripäev, et presidendivalimistel ebaõnnestunud Siim Kallas seisab teelahkmel - kas poliitikast lahkuda, olla poliitikas tegev koos Reformierakonnaga või asutada uus partei.

Kallas avaldas intervjuus, et ta on pettunud ning tunneb, et osa reformierakondlasi lõi talle noa selga.

Küsimusele, kas plaanis on teha ka uus partei, vastas Kallas, et see ei ole välistatud, kuid see vajaks mõtlemist: "See on keeruline," võtab ta lühidalt kokku ja nendib, et raske on minna Reformierakonnaga edasi nii, nagu midagi poleks juhtunud.

Kallase intervjuule reageeris Reformierakonna peasekretär Reimo Nebokat, kes kuulus ka Kallase läbirääkimiste delegatsiooni presidendivalimiste ajal.

Nebokat teatas, et Reformierakond toetas Siim Kallast nii riigikogus kui valimiskogus. "Mõlemas sai Siim Kallas parima tulemuse ja tänas erakonda toe eest. Seetõttu on kummaline tema tänaseid väljaütlemisi lugeda," sõnas Nebokat.

"Mõistan inimlikult, et Siim Kallas on kibestunud, et ta ei saanud presidendiks. Ütleme siis nii, nagu asjad on - see oleks olnud võimalik vaid Edgar Savisaare juhitava Keskerakonnaga koostöös. Savisaarega oleme koostöö välistanud 2007. aastast. Pronksiöödel tegi tema oma valiku ja see ei olnud eestimeelne," lisas Nebokat.

"Aga ometigi ihaldab pidevalt keegi seda sõprust kremlimeelsuse esindajaga. Nimetades seda seejuures rahulolematuseks erakonna juhtimisega. See ongi see põhiline erimeelsus, pole ju ammu saladus, et Siim Kallas, Rein Lang ja mõned veel on Hundisilmal külalised olnud. Erakond seda ei poolda ja nii ka jääb," ütles Nebokat.

Kallas heitis vastuses Nebokatile ette demagoogiavõtete kasutamist ning kinnitas, et ta ei ole pettunud selles, et ta ei saanud presidendiks, vaid selles, kuidas president lõpuks ametisse pandi. "Kersti Kaljulaidu toetan ma isiklikult igati ja soovina talle edu."

Kallas kinnitas, et ta nägi, kuidas teda toetas suur hulk erakonna liikmeid nii fraktsioonis, juhatuses ja ka piirkondades. "Ma olen nendele väga tänulik. See oli innustav. Kui aga oluline grupp erakonna juhtivaid liikmeid tegutseb kuni lõpuni valijameeste seas aktiivselt minu vastu, siis pole põhjust rääkida erakonna kui terviku ühtsest positsioonist ja tugevast toetusest."

Erakonna auesimees märkis, et tema süüdistamine kremli-meelsuses on ebatavaline. "Kas see oli mõeldud naljana? Kui ei, siis on tegemist erakordselt tõsise süüdistusega. Süüdistatav peab saama ennast kaitsta. Ka presidendivalimiste aspektid väärivad erakonnasisest arutelu," leidis Kallas.

"Sellest lähtuvalt teen ettepaneku arutada süüdistust minu kremlimeelsuses ja muid lahkarvamusi erakonna juhatuses minu osavõtul niipea, kui võimalik," esitas ta ettepaneku lahkhelisid arutada.

Reimo Nebokat nõustus Kallase ettepanekuga vastuolusid arutada ja selgitas, et pidas enda sõnavõtus kremli-meelseks Edgar Savisaart.

"Arutame. Kuid Edgariga koostööd mitte. Mina, nagu paljud meil, loodan, et uued Keskerakonna liidrid teevad sellest eestimeelse erakonna. Kuid ootame nende otsused enne ära, võib juhtuda, et juhivahetus ei too muutust poliitikas, kuid see pole meie määrata," kirjutas Nebokat.

"Sinu enda Äripäeva intervjuu lõpus ütlesid, et tuleks aeg maha võtta. Ma ei oskaks seda paremini sõnastada. Erakonna meeskond tegi sinu presidendiks saamiseks palju tööd. Kui erakonna auesimees ütleb, et tahaks uut erakonda, sest eelmine ei taganud talle kokkuleppeid Edgariga või Eesti rahva toetust, siis vabanda, aga armastust väevõimuga ei saa," lõpetas Nebokat Kallasele saadetud vastuse.