Viimsi valla peaarhitekti Haldo Oravase sõnul on vallavolikogu Tõnu Kaljuste taotlusel algatanud Naissaare üldplaneeringu muutmise, et Bernhard Schmidti kunagise kodutalu maadele ehitada kontserdimaja, kirjutab Eesti Päevaleht. “Sellega seotud detailplaneering on praegu kooskõlastamisel muinsuskaitse, looduskaitse ja teiste ametkondadega,” ütles Oravas.

Kunagise Schmidti talu maa praegune omanik Kaljuste ei soovinud oma plaanidest veel täpsemalt rääkida, kuid lähim ettevõtmine on kavandatud juba tuleva aasta kevadeks.

Valla peaarhitekti sõnul toimus arhitektuurse lahenduse eskiisikonkurss juba üle poole aasta tagasi. “Võitnud töö oli igal juhul huvitava lahendusega,” kinnitas Oravas.

Oravase sõnul toetab Viimsi vallavalitsus nii Kaljuste ideed kui ka laiemalt Naissaare Lõunaküla taastamist.

Jaan Kross kirjutas aastaid tagasi romaani “Vastutuulelaev”, mis jutustab noorelt ühe käe kaotanud Schmidti elust. Nüüd on Krossil valminud näidend, mis mõeldud esitamiseks Naissaarel. Spetsiaalselt Naissaarel esitamiseks on lubanud näidendi kirjutada ka Jaan Tätte.

Schmidt sündis 11. aprill 1879 Naissaarel. Suurimad avastused teleskoopide täiustamisel tegi Schmidt hiljem Saksamaal elades.

Vaatlustehnikas oli murrangulise tähtsusega tema poolt 1930. aastal leiutatud nn Schmidti kaamera. Seda kasutatakse siiani maailma observatooriumides. Tema nime kannab ka üks 1960. aastal avastatud väikeplaneet. Schmidt töötas aastaid Hamburgi lähedal observatooriumis, ta suri 1. detsembril 1935. aastal Saksamaal.