"Kui konsul läheb kohtumisele, venitatakse sellega tunde, hoolimata kokkulepitud ajast. Konsulit saadavad igal sammul FSB töötajad. Kokkusaamistoas on ühel korral temperatuur keeratud jääkülmaks, teine kord jälle istuks nagu saunas. Igat moodi üritatakse mõjutada ja muuta kohtumine võimalikult ebamugavaks," ütles Kaljurand.

Kaljuranna sõnul venitatakse Kohveri ja konsuli kokkusaamistega ning eelmisel korral pidi konsul ootama umbes kuu aega, enne kui sai FSB poolt loa Moskvas Lefortovo vanglas istuva Kohveriga kohtuda.

"Suhtumisest veel näiteid: ootame juba kaks kuud, et Eesti arst saaks Eston Kohverit külastada. Arstil on viisa olemas, kõik andmed on edastatud, aga me pole sedagi saanud teha," lisas ta.

Kaljuranna sõnul on nii Kohveri kinnivõtmine kui viimastel päevadel ilmsiks tulnud Uno Puussepa juhtum osa palju suuremast pildist.

"Tundub, et sellega tahetakse järjekordselt näidata, kui mõttetu ja rumal on Eesti: kuidas Eesti pole iseseisev riik, kuidas Eesti on satraap, kuidas Eesti teeb kõike, mida USA ütleb, ja aitab Ameerika Ühendriikidel luurata. See on keeratud jälle väga-väga Eesti-vastaseks. Objektiivselt ma ei saa aru, miks nad seda praegu teevad, nädal enne jõule," lausus Kaljurand.

Asekantsleri sõnul ei saa välistada ka seda, et jõulude ajal tehakse Eestile seoses Kohveriga "kingitus" mõne klipi või muu väljundi näol.

"Peame olema valmis, et iga hetk võib tulla mingi klipp, kus Kohver esineb. On aga oluline aru saada, et Eston Kohver pole oma otsustes vaba. Kinnipidamise esimesed kolm päeva oli ta täiesti vaakumis, ta ei saanud Eesti poolt kellegagi kohtuda," rääkis Kaljurand. "Ta ei teadnud midagi, milline on reaktsioon Eestis. Mida teevad tema kolleegid, mida teeb valitsus, kuidas kajastab asja Eesti ajakirjandus."