Kaljurand rõhutas, et valitsus arutas täna erinevaid võimalusi ja jõudis kokkuleppele mitmes punktis, kuid lõpliku kinnituse annab kokku lepitule valitsuse otsus. "Esindusi avab ja sulgeb vabariigi valitsus, kuid see, mis me praegu kabinetis kokku leppisime, on, et alates järgmise aasta algusest suletakse meie saatkond Brasiilias," sõnas ta ja jätkas, et edaspidi ei täida OECD Eesti esinduse juhi kohta mitte välisministeerium, vaid seda teeb riigikantselei või mõni teine ministeerium.

"Põhjendus on selline, et ka teiste riikide praktikas on nii, et välisministeerium peab läbirääkimisi OECD-sse astumise üle ja aitab seda esindust luua. Kui see esindus juba töötab, siis hakkab seda juhtima kas riigikantselei või haruministeerium, kelle teemad rohkem OECD alla kuuluvad, on see siis majandus- ja komminikatsiooniministeerium või rahandusministeerium või haridusministeerium. Erinevate riikide praktika on erinev," selgitas Kaljurand.

"Otsustasime tugevdada meie Pekingi saatkonda Shanghais oleva diplomaadiga, mis tegelikkuses tähendab seda, et välisministeeriumi diplomaat Shangais läheb tagasi Pekingisse ja kohapeale jääb EAS-i esindaja, kes on seal juba praegu ning kes on diplomaadi staatuses ja majandusministeeriumi poolt lähetatud erialaatašee," jätkas Kaljurand ja lisas, et neid otsuseid hakkab ministeerium täitma lähikuudel.

Kirves ripub ka Eesti esinduse kohal Kasahstani pealinnas Astanas. "Põhimõtteliselt otsustasime tulla kuue kuu pärast Astana saatkonna juurde. Kõigi majandusnäitajate ja faktide põhjal Astana saatkond peaks olema ka suletavate välisesinduste nimekirjas, aga meie äriringkondadel on palve oodata veel mõned kuud - majandussuhted pidavat minema aktiivsemaks ja paremaks, transiit minevat tööle. Vastu tulles nende palvele otsustasime Astana saatkonnaga oodata ja tulla selle küsimuse juurde poole aasta pärast tagasi," selgitas välisminister ja sõnas, et kaugemale tulevikku ulatuvaid otsuseid täna ei arutatud. „Võin lihtsalt öelda, et välisministrina ei pea ma võimalikuks, et me lähiajal suleksime meie esinduse mõne Euroopa Liidu või NATO liikmesriigi juures."