46-aastane ja nelja lapse ema Kaljulaid rääkis saates, et pakkumine presidendiks saada tehti talle eile Eiki Nestori poolt.

"Enne seda tehti ka muidugi mõned telefonikõned, et kas on üldse mõtet arutada," rääkis Kaljulaid, kuid lisas, et need olid pigem nö kompimise tasandil.

Kui Kaljulaidile meenutati, et talle pakuti ka presidendiks kandideerimist suvel, kuid siis ta loobus, vastas naine, ei siis oli põhjus lihtne: tal ei olnud taga piisavalt toetust.

"Ma ei oodanud, ma ei tahtnud, et nii läheb ja ma ei ole sellest veel üle saanud, et valimised tulid tagasi riigikokku. Sellist asja ei ole Eestis veel olnud," põhjendas Kaljulaid nüüd tekkinud olukorda ja tõuget nõusoleku andmiseks.

Kaljulaid tõdes ka, et talle anti sisuliselt aega otsustamiseks mitte päevi, vaid tunde.

"Mõtlesin, et see on kolmas kord elus, kus pean ette selgitama, et miks ma arvan, et ma saan hakkama. Kui juhtus esimene kord, siis kolleeg Hansapangast ütles, et usalda neid inimesi, kes tegid selle ettepaneku. Täna ma siis teen seda, usaldan riigikogu, usaldan vanematekogu," rääkis Kaljulaid.

Enda vähesest tuntusest rääkides ütles Kaljulaid: "Ma tahaksin öelda kõigile inimestele, et enne kui kommenteerite, siis lugege." Ta lisas, et on kirjutanud konservatismist ja eestlusest ning need kirjatükid on internetist saadaval ja sealt kajavad tema vaated ja arusaamad ilusti välja.

"Tee on püsti, ma üldsegi ei eitagi," lisas Kaljulaid.

Vastne võimalik presidendikandidaat rääkis natukene poliitilistel teemadel ja vastas näiteks integreerumise teemal rääkides, et Luksemburgis on viimasel ajal tulnud juurde ligi 200 000 elanikku ning sealt lahkunud 100 000, kuid riigikeele rääkimine on kasvanud 200 protsenti. Selle fenomeni võtmeks on Kaljulaidi arvates tõik, et riigikeel on kõikjal tasuta õpitav ja kättesaadav.

Miks Kaljulaid peab tagasi Luksemburgi lendama?

Juba esmaspäeval ilmselt riigikogu ees seisev Kaljulaid rääkis, et järgmistel päevade jooksul läheb ta oma eelmise tööandja juurde ehk Euroopa kontrollikotta, et anda sisse korralik lahkumisavaldus.

Kaljulaid selgitas, et kontrollikoja institusioon ootab teadaolevalt juba mõnda aega uut eestlasest esindajat, kuid täna teda ei ole. Seega jääb meie mandaat kanda hetkel kontrollikoja presidendile, kellest saab siis nii Eesti kui ka Saksamaa esindajaliige. President võtab rolli üle reedel.

Kaljulaidi, kui kõige staažikama liikme roll on aga korraldada vanale presidendile hüvastijätt ja uuele ametisse astumine. "Oleks väga veider, kui ma sinna ei lendaks," rääkis Kaljulaid ja lisas, et ta saab väga hästi aru, et aeg on lühike ja rahval on liiga vähe aega temaga tutvumiseks, aga halb maik ei tohiks sellest protsessist maha jääda.

"Ma jään koju elama, ma loodan," vastas Kaljulaid, kui talt küsiti lõpuks, kas ta kavatseb minna peale valituks saamist Kadriorgu elama.