Kohtumisel tõdeti, et Euroopa Liidu liikmesriigid on jätkuvalt silmitsi rändekriisiga kaasnevate väljakutsetega, kuid olukord on võrreldes eelmise aastaga paranenud.

Euroopa Komisjoni rändevoliniku Avramopoulose hinnangul on Eesti põgenike ümberpaigutamises eeskujuks teistele liikmesriikidele.

“Euroopa rändekriisi lahendamine on võimalik vaid solidaarsuse ja koostöö vaimus. Kõik liikmesriigid peavad selle eesmärgi nimel ühiselt pingutama,” ütles president Kaljulaid.

Kohtumise üheks peateemaks oli ka julgeoleku olukord Euroopas ja üha sagenevad terrorismirünnakud. Riigipea rõhutas, et tõhus infojagamine liikmesriikide vahel on terrorismivastases võitluses võtmetähtsusega. “Igal Euroopa Liidu kodanikul on õigus tunda ennast turvaliselt. Selle tagab liikmesriikide politseiasutuste ja eriteenistuste omavaheline koostöö,” lisas Kaljulaid.

Rõivas: EL on saanud rändekriisi kontrolli alla
Avramopoulosega kohtus ka peaminister Taavi Rõivas, kes avaldas tunnustust, et Euroopa Liit on saanud rändekriisi kontrolli alla. „Ehkki rändevood on taandunud ning põgenike ümberpaigutamine on lõpuks käivitunud, ei ole siiski tulemused need, mis annaks põhjust rahuloluks. Vastupidi, töö peab jätkuma ja teha on palju,“ ütles peaminister Rõivas kohtumisel.

Peaministri sõnul tuleb Euroopa Liidul esimese asjana seista selle eest, et koostöölepe Türgiga peaks ja osapooled täidaksid oma kohustusi. Lisaks tuleb rohkem panustada suhetesse Põhja-Aafrika riikidega, mis on kasvava tähtsusega rändevoo alguspunktiks, ning toetada jätkuvalt põgenikekriisi eesliiniriike Lähis-Idas.

„Eesti täidab endale võetud kohutused ning me oleme valinud õige tee, kui teeme inimestele enne nende siia toomist põhjaliku taustakontrolli,“ lisas Rõivas, kelle sõnul on oluline, et oma lubadustest hoiaks kinni kõik liikmesriigid.

Peaminister Rõivas tunnustas Euroopa ühise piiri- ja rannikuvalve loomist, mis tema sõnul on oluline samm edasi Euroopa välispiiri kaitsmisel. Peaministri sõnul on piiri kaitsmisel aga võtmeküsimuseks laitmatult toimivad infosüsteemid, mis peavad oleme ristkasutatavad kõigile sisejulgeolekuasutustele üle Euroopa.

„Just seetõttu on vaja oluliselt suurendada investeeringuid IT-sse. Rändevooga tegelevad ametnikud peavad saama kõige paremad tööriistad, mis tagavad neile kiireima infovahetuse,“ lisas peaminister Rõivas.