Tallinna linn vaidlustab halduskohtu määruse, mis tehti Allar Jõksi taotluse peale. Määrus keelab esialgse õiguskaitse korras AIDS-i tugikeskuse tegevuse Paldiski maanteel. Kuni lõpliku lahenduse saabumiseni majutab Põhja-Tallinna valitsus süstlavahetuspunkti ajutiselt oma majas Niine tänaval.

Põhja-Tallinna linnaosa vanema Raimond Kaljulaidi sõnul saab AIDS-i tugikeskus linnaosa valitsuse majas enda kasutusse ajutiselt kaks eraldi sissepääsuga ruumi süstlavahetusteenuse osutamiseks. Süstlavahetuspunkt võib linnaosa valitsuse majas tegutseda kuni küsimus Paldiski maanteele kolimisest on kohtus selgeks vaieldud.

“Õiguslik olukord on ebaselge. Üks ja sama kohtunik on teinud samas asjas kahepäevase vahega kaks erinevat otsust. Esiagset õiguskaitset on taotlenud kaks advokaadibürood - Lextal ja Sorainen. Lextalile vastas kohtunik Elle Kask eitavalt, sest linn on juba sõlminud tugikeskusega üürilepingu. Allar Jõks Sorainenist sai aga samalt kohtunik Kaselt esialgse õiguskaitse määruse vaatamata sellele, et üürileping on sõlmitud,” selgitas Kaljulaid.

Linn vaidlustab esialgse õiguskaitse määruse. Seni on aga vaja süstlavahetuspunktile leida uued ruumid, sest Erika tänava inimestelt saadud sajapäevane lisaaeg süstlavahetusteenuse kolimiseks on läbi saanud. Metadooniravi jääb esialgu Erika tänavale ning kolib sealt Paldiski maanteele pärast seda kui küsimus on kohtus selgeks vaieldud.

Kaljulaidi sõnul ei kujuta süstlavahetuspunkt endast mingit vahetut ohtu linnaosa elanikele, vaid vastupidi – AIDS-i tugikeskuse tegevuse tulemusel süstivate narkomaanide arv linnas väheneb ja elu muutub turvalisemaks.

„Kahetsusväärselt on Jõks ja teised püüdnud jätta muljet, et AIDS-i tugikeskus ja süstlavahetusteenus ohustavad inimesi. Tegelikult on vastupidi. Ohtlik olukord on tekkinud selle tulemusel, et suur ja rikas advokaadibüroo loobib kaikaid kodarasse väikesele aidsennetusega tegelevale mittetulundusühingule. Presidendikandidaat Jõksi toimetamist vaadates võib mõnedele jääda mulje, et keegi on võtnud enda südameasjaks hoolitseda selle eest, et fentanüülidiileritel oleks jätkuvalt turgu. Jäägu see tema südametunnistusele,” ütles Kaljulaid.

Kaljulaid loodab, et Kalamaja kogukond on mõistev. Süstlavahetusteenus tegutseb Niine tänaval ajutiselt, kuni õigusselguse saabumiseni, mis võib võtta nädalaid või ka kuid. Kui ka Niine tänaval peaks süstlavahetuspunkti sulgema, jääb linnaosa ilma statsionaarse süstlavahetuspunktita ning see tähendaks koheselt tuhandete süstalde sattumist linnaosa tänavatele, mis ohustaksid seal eriti lapsi.