Leitnant Roland Murof kaitseväe peastaabi strateegilise kommunikatsiooni osakonnast kinnitas Delfile, et juuni esimesel päeval tuli Paldiski väeossa tõesti kutsuda politsei, sest ajateenijad olid kasarmus alkoholi tarvitanud.

“Saame öelda, et 1. juunil leidis Kalevi pataljoni ajateenijatega Paldiskis aset vahejuhtum, kus ajateenijad tarvitasid kasarmus alkoholi. Kohale kutsuti politsei, lisaks tehti juhtumis osalenutele narkotest, mille käigus kellelgi narkootilist joovet ei tuvastatud. Tegevväelased juhtumisse segatud ei ole ja kellelegi kehalisi vigastusi ei tekitatud,” kinnitas ta.

Ka politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Seiko Kuik kinnitas, et ajateenijatele tehti narkootikumide kiirtest, kuid ühtegi 17-st erineva aine joobest, mida see tuvastada võimaldab, ei tuvastatud.

Teenistuskaaslaste raju lõpujoomingu ajal naaberkasarmus maganud ajateenija kirjeldus toimunust oli pehmelt öeldes hoogsam. Delfi allikas läheb lausa nii kaugele, et kinnitab, et tegelikult sai kogu ajateenistuse vältel väeossa kergesti alkoholi sisse smugeldada, skautide kasarmusse jooma hiilida ja kanepiplärud süüdati mõnikord lausa sõdurikodu ees. „Narkokontrolli tehti kogu ajateenistuse jooksul kaks korda – pärast esimese linnaloa saamist ja enne, kui reservi läksime,“ lisas ta ja kirjeldas, kuidas esimesel korral tulid kontrollijad koertega ja oli ka vahele jääjaid. Allika sõnutsi jäädi vahele kanepiga. „Koduseid pakke vaadati ka läbi. Muidu ei kontrollitud ja vahel tehti isegi sõdurikodu ees peale (kanepit – toim.),“ rääkis ta.

31. mai õhtul alanud peo koodnimetuseks oli aga „rännak“. See toimub Paldiski ajateenijatel kaks korda aastas vahetult enne reservi minekut. Delfi allika sõnul tähendas selle traditsiooni järgimine vähemalt seekord seda, et kõrvalkasarmusse anti kell kümme õhtul häire ja väljavalitud marssisid täisvarustuses Paldiskis asuvasse nn joomapunkti, kust pärast öö läbi kestnud kõva pidu hommikul naasti. Kusjuures jaoülemad, rühmaülemad, rühmavanemad said häire juba pärast õhtusööki, ehk nende jaoks hakkas kõik pihta enne teisi.

Delfi allikas niinimetatud peokutset ei saanud, küll aga pole poisid suu peale kukkunud ja peale selle leidub nende mobiilides pilte, millel vormiriietuses ajateenijad alkoholi tarvitavad. „Eks pärast jutud käisid mille kõigega seal tegeleti – kõrval kasarmus joodi ülematega koos.“ Sellest, et pidu liiale läks, said öö magades mööda saatnud aimu selle järgi, et patused tõmmati hommikul maja ette ritta ja nood pidid seal seisma ikka väga pikalt. „Tunde, rohkem kui seadus lubab,“ rääkis allikas, kelle sõnul korraldati kasarmus ka läbiotsimine. „Leiti poolikuid pudeleid, poisid rääkisid narkost ka – osad leidmata pudelid olid isegi Kevadtormist saadik veel tubades.“

Kui Delfi allikale mainida, et kaitseväe sõnul keegi peo käigus viga ei saanud, siis hakkab ta naerma. „See kes peksa sai, oli ajateenijast seersant, aspirant,“ teab ta. „Ta käitus oma rühmaga väga inetult ja ei suudetud kauem oodata, et tagasi teha. Hommikul välja ei paistnud, et midagi viga oleks olnud, aga kuuldavasti oli keegi kinni hoidnud ja teised tagusid. Hommikul ikka kõik ladusid puid alla, et mis loo sa siis räägid ülematele.“

Kui kaitsevägi piirdus kinnitusega, et tegevväelased juhtumisse segatud ei ole, siis vähemalt sellega on Delfi allikas enam-vähem nõus. Ta märgib, et vastutavad sõjaväelased on auastmelt kõrged vennad, aga et nad pole õpetajad, siis jääb nende oskustest au mõiste sisu ajateenijateni toimetamiseks väheks.

Kalevi jalaväepataljoni ülem: neli ajateenijat tarvitas alkoholi

Juhtumit kommenteeris ka Kalevi jalaväepataljoni ülem kolonelleitnant Mait Müürisepp. „Leian, et olen kohustatud olukorda selgitama, et võtta ära väljund anonüümsetelt allikatelt ja vihjajatelt ning vältida ebatäpsusi. On kahetsusväärne, et Kalevi pataljonis leidis tõepoolest aset vahejuhtum, kus neli ajateenijat tarvitasid enne reservi arvamist alkoholi. Alkoholi või narkootiliste ainete tarbimine teenistuses on lubamatu ja kaitsevägi suhtub kõikidesse sellistesse juhtumitesse tõsiselt, sest halvimal juhul võidakse nii seada ohtu kaasvõitleja elu.“

Müürisepa sõnul kulgesid sündmused nii:

31. mail kell 18.30 korraldasid kompaniiülemad nooremallohvitseridele rännaku Pakri poolsaarele, kus grilliti ja vesteldi allohvitseridega. Grilli kõrvale pakuti ka väiksemas koguses õlut. Varustus oli selleks ajaks juba ära antud, rohkem mingeid rännakuid ega üritusi ei toimunud. Kell 22 toodi kogu koosseis bussi ja veokiga tagasi väeossa ja mindi magama, öörahu alguses oli kasarmutes vaikus ja mingeid rikkumisi ei täheldatud. „Selline reservi saatmine ei ole traditsioon, vaid pigem kompaniiülemate tänu allohvitseridele tehtud hea töö eest. Mina pataljoni ülemana andsin loa korraldada rännak, mis lõpeb grilliga. Õlle pakkumisest grilli kõrvale ei olnud ma teadlik, kuid see ei tähenda, et ma ei võta vastutust,“ sõnas Müürisepp.

1. juuni öösel kell kolm kandis üks aspirantidest korrapidajale ette, et jaoülemad olid teinud kasarmus häire, kogu rühma üles rivistanud ja neile distsipliinist rääkinud. Tekkis rüselus aspirandi ja jaoülemate vahel. Rüseluse tagajärjel keegi kehalisi vigastusi ei saanud ega vajanud ka arstiabi. Korrapidaja läks kasarmusse, saatis rühma uuesti magama, võttis jaoülematelt seletuskirjad ja tegi alkoholitesti, millest üks jaoülem keeldus. Ühel ajateenijal oli joove 0,3 ja teisel 0,8 promilli.

Hommikul tehti kasarmus läbiotsimine ja kordustest. Jaoülem, kes keeldus alkoholitestist öösel, andis 1,5-promillise tulemuse. Läbiotsimisel leiti tühje alkoholipudeleid ja samuti karp, mis võis olla sisaldanud narkootilist ainet. „Kutsusime kohale politsei, kes tegi narkotestid, millest kõik olid negatiivsed,“ kinnitas Müürisepp.

„Me jälgime oma teenistuskaaslasi, kuid me ei otsi regulaarselt kedagi väeosa väravas läbi - lähtume sellest, et teenistuses on täiskasvanud inimesed, kes suudavad vastutada oma tegude eest. Me usaldame oma inimesi. Alkoholi tarvitamine on keelatud ja me reageerime vajadusel täie rangusega. Kalevi pataljonis ei ole viimase aasta jooksul olnud ühtegi vahejuhtumit purjus ajateenijatega, samuti ei ole kordagi leitud väeosast narkootilisi aineid ega täheldatud selle tarbimist. Rõhutan, et on oluline, et vääriti käitunud kaasvõitlejate tegudest kantaks ette oma ülematele.“

Hea lugeja, kes sa viibisid samas pataljonis, kirjelda valitsenud olukorda! Kõik, kellel on kaitseväeteenistuse ajal pidutsemise kohta informatsiooni, palume kirjutada aadressil vihje@delfi.ee.